Pita s Atlantske plaže (Atlantic Beach pie) chefa Billa Smita osvojila je američku kulinarsku scenu 2011. godine. Originalna slastica iz Sjeverne Karoline ime je dobila po obalnom gradiću Atlantic Beach iz ove američke savezne države.

U Sjevernoj Karolini i na jugu SAD-a često se jede u restoranima uz plažu u toplijem dijelu godine, te nakon tradicionalnih specijaliteta od ribe i plodova mora.

Za nju često kažu i da je najlakša pita koju ćete ikada ispeći.

Podloga joj se radi od slanih krekera, bjelanjka, šećera i maslaca. Nadjev je temeljen na kombinaciji zaslađenog kondenziranog mlijeka, žumanjaka i citrusnog soka limuna i limete. Sve zajedno se prekriva tučenim slatkim vrhnjem te s nešto naribane korice limuna i limete.

Ako na raspolaganju nemate organske i nešpricane limune i limete radije preskočite ovaj korak.

Pita s Atlantske plaže - sastojci:

Za podlogu:

  • 250 g slanih krekera
  • 85 g rastopljenog maslaca
  • 3 žlice bijelog šećera
  • 1 bjelanjak

Za kremu:

  • 400 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 375 ml vrhnja za šlag
  • 60 ml svježe iscijeđenog soka limete
  • 60 ml svježe iscijeđenog soka limuna
  • 30 g šećera u prahu
  • 4 velika žumanjka
  • naribana korica limuna i limete

Pita s Atlantske plaže - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Napravite podlogu: usitnite krekere u prah, pomiješajte ih s rastopljenim maslacem, jednim velikim bjelanjkom i tri žlice bijelog šećera. Utisnite dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 20 centimetara. Stavite u zamrzivač na 10 minuta da se stisne.
  3. Pecite podlogu u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta, odnosno dok površina i rub podloge ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Pečenu podlogu izvadite iz pećnice.
  4. Napravite kremu: pomiješajte žumanjke i zaslađeno kondenzirano mlijeko, svježe iscijeđeni sok limete i limuna. Dobivenu smjesu prelijte preko tople podloge i vratite u pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok se krema ne stisne.
  5. Ohladite pitu, pa je stavite u hladnjak na oko dva sata.
  6. Vrhnje za šlag izmiksajte sa šećerom u prahu dok ne dobijete pahuljastu, ali čvrstu smjesu. Dobiveni šlag premažite preko pite i pospite s limunovom i limetinom naribanom koricom. Narežite i poslužite – dobar tek!

Zbog Aninih pita i bureka vrijedi krenuti prema Maksimiru - i ostaviti mjesta za slatko Anine pite - 16 Anine pite - 1 Anine pite - 11 +8 Anine pite - 10