Ako ste u potrazi za zasitnim, ukusnim i zanimljivim zimskim jelom ova pita od krumpira i špeka omotana u listove kelja pravi je izbor za ljubitelje kulinarskih igra.

Krumpir se prvo skuha, pomiješa s naribanim sirom, vrhnjem, jajima, špekom i pirjanim keljem, a potom zamota u preostale kuhane listove kelja i stavi peći u pećnici.

Sastojci:

  • 900 g krumpira
  • 250 g naribanog sira cheddara
  • 200 g špeka
  • 180 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 glavica kelja
  • 1 manji luk
  • 1 čajna žličica listića timijana
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Ogulite krumpir, narežite ih na veće kocke i stavite kuhati u lonac s vodom. Posolite sve zajedno.
  2. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte krumpire oko 20 do 25 minuta dok ne omekšaju.
  3. Ocijedite kuhani krumpir od vode i vratite ih u isti lonac. Dodajte 30 grama maslaca i pomiješajte. Pretvorite krumpir u pire s gnječilom i stavite sa strane.
  4. Nožem odstranite korijen od glavice kelja. Pažljivo odvojite 10 listova kelja i nožem odrežite bilo kakve tvrde dijelove.
  5. Listove prokuhajte u vrućoj vodi – kuhajte ih otprilike pet do osam minuta, a potom prebacite pod mlaz hladne vode. Ocijedite listove kelja od vode i osušite ih.
  6. Ostatak glavice kelja narežite na tanke trake.
  7. Špek narežite na manje kockice i prepirjate na tavi. Pirjajte ih oko pet minuta dok ne postanu hrskavi.
  8. Dodajte i kelj narezan na trakice i pirjajte 20-ak minuta dok povrće ne omekša i počne se lagano karamelizirati.
  9. Dodajte jabučni ocat, timijan, sol i papar. Sve dobro promiješajte i uklonite s vatre.
  10. Istucite jaja i pomiješajte s vrhnjem za kuhanje. Dodajte smjesu u zgnječeni krumpir.
  11. Krumpir pomiješajte s naribanim sirom, pirjanim keljom i nešto soli.
  12. Na tavi od lijevanog željeza rastopite ostatak maslaca pa preko površine obložite dno jednim slojem kuhanih listova kelja – lagano preklopite jedan preko drugog lista i pustite da vise preko ruba tave.
  13. Smjesu na bazi krumpira stavite na sredinu listova kelja. Dobro razmažite smjesu, preklopite vrhove listova preko ruba i ostatak prekrijte preostalim keljem.
  14. Ovako zamotanu pitu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta.
  15. Pustite da se pita ohladi barem 10-ak minuta prije nego što je počnete rezati na trokute i posluživati. Dobar tek!

Savršenstvo bez mane: 5 recepata za ljubitelje hrskavog i sočnog krumpira Boxty Hash browns američki je specijalitet od krumpira Zgnječeni pečeni krumpiri su gastro hit +0 Krumpir je vrlo hranjiva namirnica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju