Sel Roti je nepalska slastica. Riječ je o okruglom prženom desertu na bazi riže koja se u Nepalu jede za blagdane. Radi od jednostavnih sastojaka, no za njegovu pripremu potrebno je dosta strpljenja i vremena.
Namočite rižu večer prije pečenja, a unaprijed se pripremite i na čekanje da smjesa odleži i postane savršena za termičku obradu.
Da bi sel roti imao okrugli oblik potrebno je na odgovarajući način izliti smjesu u vruće ulje - poslužite se i nepalskim trikom.
Odrežite gornji dio plastične boce od mineralne vode od 1,5 litara kako biste napravili lijevak. Prst stavite na otvor boce kako biste zaustavili izlijevanje sadržaja, a bocu ulijte dio smjese.
Bocu prenesite do tave u kojoj se nalazi zagrijano ulje. Uklonite prst i kružnim pokretom izlijte smjesu na tavu. Nepalci se koriste posebnom tavom za pečenje sel rotija koji ima izbočenje na sredini kako bi se tijesto lakše ispeklo, no uz malo prakse isto možete napraviti i u običnoj tavi.
Sastojci za sel roti:
- 1 kg bijele jasmin riže
- 250 g šećera
- 125 ml kokosova mlijeka
- 115 g ghee maslaca
- 2 čajne žličice cimeta u prahu
- 2 čajne žličice kardamoma u prahu
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- biljno ulje za prženje
Priprema sel rotija:
- Stavite nekuhanu rižu u veliku posudu s vodom i isperite je nekoliko puta.
- Rižu prekrijte svježom vodom, pokrijte posudu i pustite da se namače oko osam sati, odnosno preko noći.
- Ocijedite vodu od namočene riže. Prebacite je u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne usitnite namočenu rižu i ona ne dobije teksturu mokrog pijeska.
- Dodajte šećer i maslac i nastavite miješati smjesu.
- Dodajte prašaka za pecivo.
- Ulijte kokosovo mlijeko i začine. Miješajte dok se sastojci ne povežu.
- Ovako dobivenu smjesu prekrijte krpom i pustite da odstoji barem četiri sata, a idealno bi bilo oko osam sati.
- U tavi zagrijte neutralno biljno ulje. Ulijte dosta ulja kako bi se tijesto odgovarajuće ispeklo.Kada ulje dosegne temperaturu od oko 180 Celzijeva stupnja, ulijte pola šalice smjese u lijevak od plastične boce i prebacite ga u tavu prema uputama u uvodu teksta. Napravite krug promjera 10 do 15 centimetara.
- Pržite tijesto s obje strane dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Stavite pečeni sel roti na papir za upijanje masnoća, a potom ga poslužite. Dobar tek!
Japanski ljepljivi kolačić koji svake godine odnese više života +0