Naopako pečenje noviji je trend pripreme odrezaka i jedan od omiljenih načina za dobivanje finog i sočnog mesa. U restoranima je uobičajeno da se odrezak najprije peče na jako zagrijanoj tavi kako bi meso bilo slasno, a zatim se dovršava u pećnici.

Kod naopakog pečenja prvi korak je stavljanje mesa u pećnicu zagrijanu na nisku temperaturu od oko 135 °C, a zatim slijedi nekoliko minuta na tavi kako bi se potakla Maillardova reakcija i nastali neodoljivi okusi zbog reakcije šećera i aminokiselina.

Za naopako pečenje trebat će vam kuhinjski termometar kako biste mogli provjeriti unutrašnju temperaturu mesa i znali kada je gotovo. Tako će za rare pokazati 52 °C, 55 °C za medium-rare, 60 °C za medium, 66 °C za medium-well i 72 °C za well done. Odrezak potom izvadite iz pećnice, zamotajte u foliju te kratko zapecite na tavi.

Da bi meso bilo ukusno, odaberite fini komad poput primjerice odležanog ramsteka ne tanjeg od 2 cm. Omogućite dovoljno vremena za temperiranje – izvadite meso iz hladnjaka najmanje pola sata prije pečenja.

Priprema odreska:

1. Nauljite odrezak pa ga posolite i popaprite.

2. Stavite ga u pećnicu na 135 °C. Za medium rare pecite dok unutrašnjost odreska ne postigne temperaturu od 52 °C.

3. Izvadite ga iz pećnice, zamotajte u foliju i ostavite 15 minuta.

4. Stavite meso na dobro zagrijanu tavu i pecite oko minutu do dvije sa svake strane

5. Poslužite odmah i uživajte. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju