Internetska stranica za putovanja i gastronomiju Taste Atlas napravila je analizu najbolje i najgore rangiranih jela među svojim korisnicima. Od 600.000 recenzija izdvojili su 100 najgore rangiranih jela, a mi vam predstavljamo prvih pet s najnižim ocjenama.

1. Blodpalt

Najgore jelo na svijetu, prema mišljenju korisnika TasteAtlasa, je bodpalt, koji ima ocjenu 1,6. Riječ je o jelu sa sjevera Europe iz Laponije.

Te finsko-švedske knedle pripremaju se od raženog ili ječmenog brašna te miješaju sa životinjskom krvlju – nekada se dodavala krv sobova, a danas je svinjska najčešća.

Nekad se blodpalt puni pirjanim gljivama i špekom, a kuha se u mesnom temeljcu. Najčešće se poslužuje kao prilog jelima s džemom od brusnica.

2. Bocadillo de sardinas

Na drugom mjestu ljestvice najgorih jela našao se španjolski sendvič bocadillo de sardinas, koji ima ocjenu 1,9 od sveukupno 5.

Riječ je o sendviču koji se najčešće radi od duguljastog kruha barra de pan, a puni se sardinama. Upotrijebiti možete sardine u ulju, salamuri ili umaku od rajčica.

U sendvič se mogu dodati i kuhana jaja, avokado, masline, majoneza, senf, jogurt, gljive i drugi slični sastojci.

Calskrove je calzone punjen hamburgerom i pomfritom Calskrove je calzone punjen hamburgerom i pomfritom (Foto: Shutterstock)

3. Calskrove

Španjolski sendvič slijedi švedsko jelo calskrove. To je calzone punjen hamburgerom i prženim krumpirima – izum restorana Tre Kroner iz Skellefteåa za ljude koji se ne mogu odlučiti bi li naručili pizzu ili hamburger nakon večeri u kojoj su popili previše.

4. Angulas a la cazuela

Angulas a la cazuela je tradicionalno jelo iz Baskije, a uključuje rijetku namirnicu – mlade jegulje koje se pirjaju na maslinovu ulju s češnjakom, čilijem i solju u posebnoj posudi po imenu cazuela.

Jellied eels ili svojevrsna hladetina od jegulja Jellied eels ili svojevrsna hladetina od jegulja (Foto: Shutterstock)

5. Jellied eels

Jegulje su zvijezde i petog najgoreg jela prema korisnicima Taste Atlasa. Točnije, svojevrsna verzija hladetine od jegulja koje dolaze iz Engleske, a pripremaju se još od 18. stoljeća.

Ovo je jelo nekoć bilo iznimno jeftino – jegulje su se lovile u Temzi, narezale na manje komade, prokuhale u loncu sa začinima, a potom ohladile i poslužile. Danas se rade sa želatinom, a začinjavaju bijelim paprom i octom.

Cijeli popis najgore ocijenjenih jela na svijetu provjerite na službenim stranicama Taste Atlasa.

Znate li što je natto? Zrnca zdravlja koje Japanci jedu za dug život bez obzira na okus Natto - 5 Natto - 2 Natto - 3 +1 Natto - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju