Odgovor na pitanje gdje se u Zagrebu jede najbolji roštilj nije jednostavan. Iako ćete na mnogim mjestima pronaći fino meso, adresa nije nužno ista za najbolju pljeskavicu ili najbolje ražnjiće. Svaka pečenjara ili restoran imaju svoje adute, a u nastavku smo izdvojili neke od institucija grilla zbog kojih vrijedi sjesti u auto.
Ražnjići kod Marka
Kultnu krčmu poznatu po tome da u njoj možete naručiti tek ražnjiće i ćevape pronaći ćete u Krčmi Kod Marka u Rakitju na Staroj Samoborskoj, malo prije Podsusedskog mosta. Nemaju niti salate, a niti lepinje – samo luk i kruh koje poslužuju uz meso. Rastresiti, mirisni, dovoljno začinjeni i jednostavno slasni ćevapi za svaku su preporuku. Peku se na drvenom ugljenu, a poslužuju posipani paprom s ponešto mesnog soka koji se može pokupiti bijelim kruhom. Svaka čast ćevapima, ali ražnjići su jedni od najboljih koje smo probali: sočni i puni okusa, bez maskiranja začinima. Više pročitajte ovdje.
Na lungić kod Vilima
Dobri stari duh roštiljarnica u kakve se išlo u vrijeme dok su godine započinjale jedinicom, a ne dvojkom, još uvijek čuva nekoliko mjesta u Zagrebu. Jedno od njih je Buffet K Vilimu. Smješten u kući s dvorištem u Rudešu, K Vilimu je obiteljska gostionica o kojoj se priča u krugovima šmekera kao o mjestu s najboljim ražnjićima u gradu. Ražnjići jesu meki, ali nađe se i koji komad koji treba dulje žvakati. Pohvale idu i na račun domaćih prženih krumpirića, posebno ako volite da su dobro pečeni. Nama je ipak ukusniji bio lungić od ražnjića, kojem bismo se uvijek vratili, kako zbog finog mesa, tako i zbog srdačnih domaćina i prijateljskih cijena. Ovdje pročitajte cijelu recenziju.
Pljeskavica u Starom kotaču
Jedna od dugovječnih pečenjarnica kojoj ne fali žara je Stari kotač, koji se od prošle godine proširio i u centar grada. Od 1982. godine mogli ste ga pronaći u Prečkom, a otvorio se i u Medulićevoj, u prostoru nekadašnje pizzerije Šestice. U Starom kotaču ne treba vam nož da biste uživali u finom mesu - sočni, meki i primamljivi roštilj razlog je zbog kojeg treba rezervirati stol prije dolaska, a najviše se hvali upravo pljeskavica. Šarena pljeskavica od mješavine svinjetine i junetine je možda najmekša koju smo probali – i izrazito ukusna. Šareni se od tri vrste sira, dimljene juneće vratine i tri vrste paprike, a više o tome doznajte ovdje.
Kod Prike na uštipke i ćevape
Ćevapčići Kod Prike na Vrhovcu, u bistrou koji se smjestio na glavnoj cesti sjajan su povod za ručak na sjevernijoj strani grada. Otići možete i na teletinu ispod peke, domaće juhe i jela od tjestenine, ali roštilj im je fantastičan. Prvo mjesto na našem testiranju su odnijeli upravo Vrući, sočni i fino začinjeni, s finim mirisom dima, ćevapčići su nas osvojili na prvi griz, a volite li pikantnije meso, uštipke nemojte zaobići.
Najbogatiji do sada: Dođite na 4. Pizza Festival u Zagrebu i uživajte svim osjetilima