Muhammara je tradicionalni bliskoistočni namaz od pečenih paprika, oraha i začina, a koji se jede na kruhu i pogačama ili uz povrće. No ovaj namaz toliko je ukusan da se može sljubiti s bilo čime – staviti na tjesteninu, jaja na kajganu, ali i servirati uz mesno pečenje.
Ime muhammara je dobio od arapske riječ ahmar koji znači crven. Za ovaj crveni namaz upotrijebiti možete već pečene paprike iz staklenke koje su dostupne u trgovinama, ali najbolje rezultate dobit ćete ako paprike ispečete sami na otvorenom plameniku.
Važan sastojak ovoga namaza je i melasa od nara i koja mu daje prepoznatljivu slatkoću. Ako na raspolaganju nemate ovaj sastojak zamijeniti ga možete i s nešto meda ili javorova sirupa.
Sastojci:
- 150 g pečenih paprika
- 125 g tostiranih oraha
- 65 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 60 ml svježe iscijeđenog limunova soka
- 60 g krekera
- 3 mlada luka
- 1,5 žlice melase od nara
- 1,5 žlice mljevene paprike u prahu
- 1 čajna žličica kumina
- ½ čajne žličice kajenskog papra
- sol po želji
Priprema:
- Ispecite paprike: stavite cjeloviti plod na otvoreni plamenik i okrećite ga dok ne koža paprike ne pocrni. Paprike prebacite u staklenu zdjelu, prekrijte je plastičnom folijom i pustite ih tako 10 minuta. Ovaj korak će vam pomoći da kožu odvojite od ploda.
- Odvojite crnu kožu od ostatka paprike, očistite i koštice.
- Očišćenu papriku prebacite u blender zajedno s ostalim sastojcima: tostiranim orasima, krekerima, maslinovim uljem, limunovim sokom, melasom od nara i začinima.
- Pulsirajte sve dok ne dobijte ravnomjernu glatku smjesu.
- Poslužite uz kruh i pogače te dodatke po želji. Dobar tek!
3 odlična razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti paprike +7