Savršena toplo-hladna kombinacija i provjereni spoj okusa glavni su aduti ovog mrvljenca. Mrvljenac je hrvatska riječ za "crumble“, a ime je ovaj desert dobio po tijestu koje se ne utiskuje u kalup i ne valja, nego ostaje mrvičasto.
Priprema traje koliko treba pećnici da dosegne temperaturu od 190 stupnjeva, a kako se formom ne morate ni najmanje zamarati, sigurni smo da će svakome ispasti sjajno.
Kuglica sladoleda od vanilije samo će istaknuti okuse jabuka i cimeta, a čitavu će ovu mrvičastu priču zaokružiti karamel-preljev.
Sastojci za mrvljenac s jabukama i sladoledom:
- 2 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 šalica glatkog brašna
- 225 g maslaca, izrezanog na kockice
- Ulje, za namastiti posudu
- 4 velike jabuke Granny Smith, oguljene, očišćene i narezane na kriške
- 3 žlice svježeg soka od limuna
- 1 žlica mljevenog cimeta
- Sladoled od vanilije, za posluživanje
- Karamel preljev, po želji
Priprema mrvljenca s jabukama i sladoledom:
- U zdjeli pomiješajte zob, pola količine šećera i brašno. Dodajte maslac i umiješajte ga prstima dok tijesto ne postane grudičasto.
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite posudu za pečenje.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jabuke, limunov sok, cimet i 1/2 šalice šećera. Premjestite u posudu za pečenje i pospite grudičastim tijestom.
- Pecite dok jabuke ne omekšaju, a posip ne postane smeđ i hrskav, oko 55 minuta. Malo ohladite.
- Žlicom vadite topli mrvljenac u zdjelice.
- Poslužite sa sladoledom i prelijte po želji karamel-preljevom.
Tart Normande: Recept za omiljenu francusku pitu s jabukama +0