Savršena toplo-hladna kombinacija i provjereni spoj okusa glavni su aduti ovog mrvljenca. Mrvljenac je hrvatska riječ za "crumble“, a ime je ovaj desert dobio po tijestu koje se ne utiskuje u kalup i ne valja, nego ostaje mrvičasto.

Priprema traje koliko treba pećnici da dosegne temperaturu od 190 stupnjeva, a kako se formom ne morate ni najmanje zamarati, sigurni smo da će svakome ispasti sjajno.

Kuglica sladoleda od vanilije samo će istaknuti okuse jabuka i cimeta, a čitavu će ovu mrvičastu priču zaokružiti karamel-preljev.

Sastojci za mrvljenac s jabukama i sladoledom:

  • 2 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 225 g maslaca, izrezanog na kockice
  • Ulje, za namastiti posudu
  • 4 velike jabuke Granny Smith, oguljene, očišćene i narezane na kriške
  • 3 žlice svježeg soka od limuna
  • 1 žlica mljevenog cimeta
  • Sladoled od vanilije, za posluživanje
  • Karamel preljev, po želji

Priprema mrvljenca s jabukama i sladoledom:

  1. U zdjeli pomiješajte zob, pola količine šećera i brašno. Dodajte maslac i umiješajte ga prstima dok tijesto ne postane grudičasto.
  2. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Namastite posudu za pečenje.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte jabuke, limunov sok, cimet i 1/2 šalice šećera. Premjestite u posudu za pečenje i pospite grudičastim tijestom.
  4. Pecite dok jabuke ne omekšaju, a posip ne postane smeđ i hrskav, oko 55 minuta. Malo ohladite.
  5. Žlicom vadite topli mrvljenac u zdjelice.
  6. Poslužite sa sladoledom i prelijte po želji karamel-preljevom.

Tart Normande: Recept za omiljenu francusku pitu s jabukama Normandijska pita Pita od jabuka - 1 Pita od jabuka - 2 +0 Pita od jabuka - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju