Kamenica je morska školjka iz porodice Ostreidae koja obiluje omega 3 masnim kiselinama, vitaminima A, B1, B2, C i D, ali i s mnoštvo cinka. Čini čuda za ljudski organizam, ali bi se trebala jesti s mjerom. Nikad je nemojte jesti natašte ili uz mnogo alkoholnih pića.

Neke američke studije su pokazale da konzumacija sirovih kamenica na prazan želudac povećava šanse za trovanje hranom. Najsigurniji ćete biti ako kamenice jedete iz provjerenih izvora te u pravo vrijeme.

Mjesec ožujak idealno je vrijeme za otkrivanje njezinih slasnih okusa jer je upravo sada – u sezoni. Ili je to barem slučaj kada su u pitanju naše malostonske kamenice koje je Europska komisija 2020. godine upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

Kvaliteta malostonske kamenice nadaleko je poznata – nekoć su je jeli u svim dijelovima austrougarske monarhije. Probao ju je i nesuđeni britanski kralj Edward VII. kad je krstario Jadranom, a našla se i na svadbenom jelovniku albanskog kralja Ahmeda Zogua u Tirani.

Malostonske kamenice - 1 Malostonske kamenice - 1 (Foto: PR / Filip Popović)
Svoju kvalitetu, pak, zahvaljuje specifičnim geografskim značajkama: dugi i uzak zaljev s jakim morskim strujama i mnoštvo podzemnih izvora idealno je stanište za planktone kojima se kamenica hrani i koje joj daju tako sjajan okus.

Povrh svega, Državni inspektorat Područne jedinice Split svaki tjedan na pet lokacija vrši stalne kontrole u malostonskom zaljevu kako bi bili sigurni da su uzorci analize ispravni, a školjke sigurne za prodaju i konzumaciju. U slučaju bilo kakve neispravnosti daljnja distribucija se zabranjuje.

U Malostonskom zaljevu kamenice su se jele još u antici, a prvi pisani zapisi o uzgoju potječu iz 14. stoljeća i vremena Dubrovačke Republike.

Malostonska kamenica je najbolja kada se jede svježa s tek nekoliko kapi limunova ili narančina soka. No s njom možete napraviti i uzbudljiva kuhana jela. Zagrebački restoran Bota Šare koje trenutno na svojem jelovniku ima kamenice iz Malostonskog zaljeva čitateljima Punkufera otkrio je recept za rižoto s ovim slasnim školjkama.

Rižoto s kamenicam Rižoto s kamenicam (Foto: PR / Filip Popović)

Rižoto od kamenica

Sastojci za rižoto od kamenica:

  • 800 ml ribljeg temeljca
  • 350 g riže za rižoto
  • 50 ml suhog pelješkog bijelog vina
  • 20 komada kamenica
  • 20 ml biljnog ulja
  • 20 ml maslinova ulja
  • 2 komada crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 g peršina
  • sol i papar po želji

Priprema rižota s kamenicama:

  1. Kamenice otvorite i izvadite meso. More koje su pustile sačuvajte i procijedite.
  2. Pomiješajte biljno i maslinovo ulje. Zagrijte ga u tavi, pa na njemu propirjajte sitno rezani crveni luk i češnjak.
  3. Posolite i popaprite, dodajte peršin i sve zajedno podlijte bijelim vinom.
  4. Pustite da se kuha nekoliko minuta, zatim dodajte tekućinu iz kamenica (more), rižu i riblji temeljac. Kuhajte rižu uz stalno miješanje dok riža ne omekša.
  5. Pred kraj kuhanja dodajte kamenice. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju