Požeško-slavonska županija atraktivna je vinska destinacija bogata vinskim sortama, a najraširenija i najpoznatija je graševina koja u ovom dijelu Hrvatske daje vrhunske rezultate i široku paletu vina - od pjenušaca do predikata. Sinonim za najbolje graševine Vinogorje je Kutjevo, no sjajna ćete vina pronaći i u podrumima Vinogorja Požega-Pleternica i Vinogorja Pakrac.

PR PR (Foto: PR)

U kojoj je mjeri ova sorta važna za turizam i brendiranje čitave Požeško-slavonske županije svjedoči i jedinstven projekt Svijet graševine temeljen na vinskom identitetu koji povezuje bogatu baštinu, atraktivnu prirodu i eno-gastro ponudu.

Prepoznala je to i Europska unija, koja je sufinancirala Svijet graševine u iznosu od 7.364.372,69 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., dok je ukupna vrijednost projekta 8.729.448,53 eura.

Deset jela koja morate kušati

Ako ste gurman i ljubitelj vrhunskih vina, Požeško-slavonska županija vaše je odredište. Tu je graševina broj jedan, sorta koja je savršena pratnja svakom jelu. Za početak nazdravite pjenušcem, uz predjelo odaberite mladu graševinu, uz pikantnija i glavna jela odležanu, a uz slastice (ili umjesto njih) medne predikate.

Za uvod pikantni kulen, kulenova seka, čvarci, kobasice, razne vrste sireva…, a nakon toga eksplozija okusa. Otkrivamo mali gurmanski rječnik tradicijskih jela koja morate kušati na putovanju Svijetom graševine.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Cicvara

Prava bi šteta bila da se nije sačuvalo ovo staro jelo koje se priprema od domaćeg kiselog vrhnja, jaja, brašna i soli. Jednostavno, a prefino! U Požeško-slavonskoj županiji, ali i čitavoj Slavoniji običaj je bio da se najbolji komadi hrane ostavljaju za goste, dok se cicvara servirala zetu kad je nakon svatova dolazio prvi put punici u goste.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Čvarkuše

Uživat ćete u ovom dizanom tijestu s prefinim slavonskim čvarcima. Ove pogačice ili jednostavnije čvarkuše idealan su snack za sve koji cijene domaće okuse. Slavonci su pravi majstori kad je ovo jelo u pitanju.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Čobanac u dvije verzije

Što se dulje meso krčka u kotliću na otvorenoj vatri to je čobanac bolji – tako će reći svi dobri poznavatelji ovog pikantnog jela u koje ide više vrsta mesa i, naravno, mljevena paprika kao najvažniji začin. A u Požegu mnogi gurmani navrate na modernu street food varijantu ovog jela - čobanac u sendviču.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Fiš paprikaš

Ono što je čobanac za ljubitelje mesa, to je fiš paprikaš za ljubitelje ribe. Dvije-tri vrste svježe ribe, krčkanje u kotliću na otvorenoj vatri, mljevena paprika za pikantnost i obavezno se doda vrhunska graševina za još bolji okus ... Užitak je zajamčen.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Vinogradarski ćevap

Najfinije svinjsko i juneće meso, umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, sve nanizano na ražanj sa sušenom slaninom i lukom. Vinogradarski ćevap tradicionalno se priprema u ožujku kad se u požeškim vinogradima slavi Grgurevo.

Odrezak baruna Trenka

Svinjski ili teleći but punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom, pirjan na crvenom luku s umakom od gljiva – za prste polizati. Ovo jelo dobilo je ime po legendi Slavonije, barunu Trenku koji je u mnogočemu bio prvi. Prvi je stavio manžete na vojnu odoru, uveo limenu glazbu u borbe, a legenda kaže da se družio s Marijom Terezijom u starom Kutjevačkom podrumu.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Pašteta od pastrve

Za pripremu ovog jela može se koristiti svježa ili dimljenja pastrva. Recept je, zapravo, vrlo jednostavan pa ga možete pripremiti i kod kuće. Nakon što ste ju skuhali, pastrvu u blenderu pomiješajte s tvrdo kuhanim jajima, češnjakom, sirnim namazom, majonezom, limunovim sokom i ne zaboravite na sol i papar.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Pastrva sa žara

Volite li jednostavna i ukusna riblja jela odaberite pastrvu sa žara. Svježe ulovljena i pripremljena na tradicionalan način savršene je teksture i okusa pa nema onog tko će joj naći zamjerku.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Bazlamača

Bazlamača je jednostavno slavonsko jelo od brašna, jaja i vrhnja u dvije verzije – slanoj i slatkoj pa birajte što vam više odgovara.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

Tačkrle s pekmezom od šljiva

Meki jastučići od tijesta punjeni slavonskim pekmezom od šljiva, posluženi s makom ili orasima i uvaljani u prepržene krušne mrvice. Uz njih se može servirati i kiselo vrhnje. Tačkrle su jednostavno neodoljive.

PR PR (Foto: PR: Foto-Vedran-Bošković)

PR PR (Foto: PR)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju