Ukusan kolač možete napraviti od jednostavnih sastojaka iz hladnjaka i smočnice. Ovaj kolač – monkey bars, ili majmunske kocke najbolji je dokaz toj tvrdnji.
Monkey bars je američka slastica koja kombinira tri popularne deserta: ima teksturu muffina, okusom podsjeća na kruh od banane i kocke blondie. Ime je dobio jer sadrži banamu – omiljenu hrana majmuna.
Mi bismo ga nazvali svojevrsnom zlevankom jer se svi sastojci pomiješaju, izliju u kalup i ispeku.
Da biste napravili kolač potrebni su vam uobičajeni sastojci poput brašna, (smeđeg) šećera i jaja. Dodatnu dozu slatkoće dat će jedna zrela banana, a sočnost će ponuditi običan maslac i onaj od kikirikija.
Ovako pripremljeni kolač možete poslužiti kao desert uz šalicu kave ili čaja, ali i međuobrok. Možete ga čak ponijeti i na posao.
Majmunske kocke - sastojci:
- 200 g smeđeg šećera
- 125 g glatkog maslaca od kikirikija
- 120 g glatkog brašna
- 115 g maslaca sa sobne temperature
- 1 veliko jaje sa sobne temperature
- 1 zrela banana
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica praška za pecivo
Majmunske kocke - priprema:
- Mikserom pomiješajte jaje, smeđi šećer i ekstrakt vanilije. Dodajte zgnječenu zrelu bananu, maslac od kikirikija i običan maslac. Miksajte dok se sastojci ne povežu.
- U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte ostatku smjese i dobro izmiješajte.
- Dobivenu smjesu prebacite u prethodno namašćeni lim za pečenje. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 do 30 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite, narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
Kukičani kolač iz Japana: Čudo iz slastičarnice budućnosti koje je zapalilo društvene mreže