Ovaj lagani i kremasti rižoto od tikvica skuhat ćete za samo pola sata, a za pripremu vam treba samo nekoliko minuta da naribate tikvice i podgrijete temeljac. Tajna je u pravom izboru riže, pa koristite arborio rižu, koja je namijenjena za rižoto.
Morat ćete dosta miješati, ali to je ujedno sva vještina koja vam je potreba za kuhanje toga ukusnog i laganog jela. Nemojte biti sumnjičavi prema korici limuna koju ćete pronaći na popisu sastojaka, ona će vašem rižotu dati svježinu i lijepo će zaokružiti sve okuse.
Dobar tek!
Kremasti rižoto s tikvicama - sastojci:
- 2 srednje tikvice, naribane
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 1 veliki ljutika, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 200 g riže arborio
- 120 ml bijelog vina za kuhanje
- 2 čajne žličice svježeg timijana
- 950 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 50 g naribanog parmezana
- 1 žlica naribane limunove korice
- 2 čajne žličice limunovog soka
- sol, po ukusu
- crni papar, po ukusu
Kremasti rižoto s tikvicama - priprema:
- U srednje velikom loncu zagrijte povrtni temeljac na srednje jakoj vatri. Kad zavrije, maknite s vatre i ostavite sa strane.
- Naribajte tikvice.
- U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri pa pirjajte ljutiku i češnjak oko 5 minuta ili dok ne omekšaju ali ne počnu zagorijevati.
- Dodajte naribane tikvice i pirjajte oko 10 minuta, dok ne omekšaju.
- Dodajte rižu i miješajući pirjajte oko 2 minute.
- Zatim dodajte bijelo vino i sastružite sve što se primilo za tavu.
- Dodajte pola šalice zagrijanog povrtnog temeljca i svježi timijan pa miješajte dok se tekućina potpuno ne upije, zatim dodajte još pola šalice i ponovite. Nastavite dodavati temeljac pola po pola šalice odjednom riža sve ne upije i ne bude potpuno kuhana.
- Umiješajte parmezan i sok od limuna. Dodajte sol i papar po ukusu.
- Ukrasite naribanom koricom limuna i poslužite.
7 razloga zbog kojih bismo češće trebali jesti "besmrtnu žitaricu"