Staut piva poput Guinnessa sjajna su baza za različite gulaše i variva. Iskoristiti ih možete i za termičku obradu kratkih junećih rebara.
Donosimo vam recept za najfinija juneća rebra s mesom toliko mekanim da opada s kosti. Taj efekt postići ćete ako meso prvo kratko zapečete na ulju, a potom ga stavite u pećnicu da se termički obrađuje u slasnom umaku oko tri sata na temperaturi od 160 Celzijevih stupnjeva.
Tako pripremljena rebra savršeno će se složiti s kremastim pireom od krumpira, sezonskom salatom, ali i čašom piva. Dobar tek i živjeli!
Pečena rebra u crnom pivu - sastojci:
- 1 kg kratkih junećih rebra
- 400 ml staut piva
- 250 ml mesnog temeljca
- 3-4 češnja češnjaka
- 2-3 ancho čili papričica
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 luk
- 1 čajna žličica senfa Dijon
- 1 čajna žličica dimljene paprike u prahu
- 1 štapić cimeta
- 1 čajna žličica crnog papra u zrnu
- sol po želji
- biljno ulje po želji
Pečena rebra u crnom pivu - priprema:
- U velikoj posudi od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena zagrijte malo ulja, pa na njemu prepržite kratka rebra koje ste dobro premazali sa solju. Zapecite ih s obje strane oko četiri minute dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Izvadite ih iz lonca i stavite sa strane.
- Na istom ulju prepržite nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte senf i koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i pustite da se termički obrađuje minutu-dvije.
- Podlijte sadržaj lonca s pivom i postružite kuhačom zapečene dijelove s dna. Vratite u lonac meso, podlijte ga mesnim temeljcem i začinite s dimljenom paprikom, štapićem cimeta, nasjeckanim ancho papričicama i paprom u zrnu.
- Poklopite lonac i stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko tri sata, odnosno dok meso ne opada s kostiju. Poslužite rebra u umaku s pireom od krumpira. Dobar tek!
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima