Slani kolačići sa sirom i medom sjajno su predjelo puno okusa i arome. Lagano tijesto, puno okusa od sira, luka, češnjaka i bosiljka i savršen preljev od maslaca i meda koji sve povezuje u toplu priču odličan su recept koji će oživjeti svaki brunch ili biti odličan uvod u konkretniji obrok.
Za pripremu vam treba tek 20 minuta, a uz detaljno opisan svaki korak, ne postoji šansa da vam vam kolačići ne uspiju. Dovršite ih s malo svježeg peršina i bosiljka i obilato posipajte krupnom solju.
Slani kolačići sa sirom i medom - sastojci:
- 310 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 čajna žličica češnjaka u prahu
- 1/2 čajne žličice luka u prahu
- 1 čajna žličica soli
- 115 g slanog maslaca, naribanog
- 110 g naribanog zrelog cheddara
- 240 ml punomasnog mlijeka
- 2 čajne žličice meda
Preljev od meda i maslaca
- 60 g slanog maslaca
- 1-2 čajne žličice meda
- 1/2 čajne žličice češnjaka u prahu
- svježe nasjeckani bosiljak i(li) peršin
- krupna morska sol, za posipanje
Slani kolačići sa sirom i medom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Maslacem namastite tavu od lijevanog željeza ili lim za pečenje.
- . U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, češnjak u prahu, luk u prahu i sol. Rukama umiješajte naribani maslac i cheddar sir. Prelijte mlijekom, dodajte med i miješajte dok se sve ne sjedini.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu. Oblikujte ga u pravokutnik debljine 2,5 centimetra. Preklopite jednu stranu tijesta preko sredine pa onda i drugu, kao da savijate papir koji ćete staviti u kovertu. Izvaljajte u pravokutnik pa ponovno preklopite i izvaljate tijesto u pravokutnik debljine 1 centimetar.
- Kalupom izrežite krugove promjera 7,5 centimetra. Ponovno razvaljajte preostalo tijesto i izrežite još krugova.
- Složite kolačiće u namašćenu tavu ili lim. Premažite ih mlijekom. Oko kolačića rasporedite pola maslaca narezanog na kockice. Pecite dok kolačići ne dobiju lijepu boju, oko 20 do 22 minute.
- Dok se kolačići peku, napravite preljev od maslaca i meda. U maloj tavi na laganoj vatri otopite preostali maslac, dodajte med i češnjak u prahu. Maknite s vatre i umiješajte bosiljak i(li) peršin.
- Tople kolačiće prelijte preljevom od maslaca i meda, posipajte krupnom soli i poslužite.
Kako se pije kava u kolijevki kave? Poseban ritual koji briše granice između ljudi i uči o važnosti prijateljstva