Maslinovo ulje koristi se u kolačima već stotinama godina na Mediteranu. Ovaj sastojak daje sočnost desertu, a u slastici se može upotrijebiti i umjesto jaja.
Maslinovo ulje nekad može biti i glavna namirnica na kojoj se temelji cijeli desert. Ovaj kolač najbolji je dokaz tome – on kombinira maslinovo ulje s brašnom od pistacija i limunovom koricom.
Rezultat je sočan biskvit pun slasti kojemu dodatnu dozu slatkoće i kiselosti daje jednostavna glazura od šećera u prahu i limunovog soka.
Kolač od pistacija i maslinovog ulja - sastojci:
Sastojci za kolač:
- 270 g šećera
- 250 g brašna
- 200 ml maslinova ulja
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 125 g kiselog vrhnja
- 3 čajne žličice limunove korice
- 2 jaja
- 1 bjelanjak
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- ½ čajne žličice sode bikarbone
Za glazuru:
- 170 g šećera u prahu
- 90 ml limunova soka
- prstohvat soli
Kolač od pistacija i maslinovog ulja - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup promjera 20 centimetara ili ga obložite iznutra papirom za pečenje. Odložite kalup sa strane.
- U velikoj zdjeli prosijajte brašno i brašno od pistacija, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, mlijeko, kiselo vrhnje, jaja, bjelanjak, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Izmiksajte smjesu mikserom dok se sastojci ne povežu. Tada dodajte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Ohladite ga do kraja prije nego što ga premažete glazurom.
- U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, limunov sok i prstohvat soli. Namažite dobivenu smjesu preko kolača, narežite ga i poslužite. Dobar tek!
Kukičani kolač iz Japana: Čudo iz slastičarnice budućnosti koje je zapalilo društvene mreže