Kocke od limuna popularna su američka slastica (engl. lemon bars) koja se sastoji od tankog sloja prhkog tijesta prekrivenog kremom na bazi limuna i vrhnja te obilno posuto šećerom u prahu.

Prvi recept za kocke od limuna objavljen je u Chicagu još šezdesetih godina prošlog stoljeća, no njegove komponente imaju dulju prošlost od toga.

Slične kreme na bazi limuna u Engleskoj se pripremaju još od 19. stoljeća, dok se slično tijesto za kolače u Škotskoj peklo još u 12. stoljeću.

Kocke od limuna možete pripremiti i u vlastitom domu od vrlo jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici.

Sastojci za kocke od limuna:

  • 300 g bijelog šećera
  • 285 g brašna
  • 180 ml limunova soka
  • 170 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 60 ml vrhnja za kavu ili mlijeka
  • 4 jaja
  • 2 žlice kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica limunove korice
  • prstohvat soli

Priprema kocka od limuna:

  1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje i stavite ga sa strane.
  2. U velikoj posudi pomiješajte 240 grama brašna, šećer u prahu, kukuruzni škrob i sol.
  3. U smjesu dodajte komadiće hladnog maslaca. Utisnite ih u brašno tako da dobijete mrvičastu teksturu.
  4. Utisnite ravnomjerno dobivenu smjesu u dno lima za pečenje.
  5. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 do 20 minuta dok rubovi ne dobiju zlatnu boju.
  6. U međuvremenu napravite nadjev: pomiješajte jaja, bijeli šećer, ostatak brašna, limunov sok, limunovu koricu i vrhnje. Dobivenu smjesu prelijte preko vruće pečene podloge.
  7. Vratite kolač u pećnicu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se sredina kolača ne stisne.
  8. Ohladite kolač do kraja pa ga tek onda izvadite iz lima i narežite na kocke. Prije posluživanja pospite s još šećera u prahu. Dobar tek!

Može li bolje? 10 omiljenih recepata za deserte s Nutellom za najslađe blagdane Husarski keksi Nutella kolač Germknedle +2 Husarski keksi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju