Kocke od limuna popularna su američka slastica (engl. lemon bars) koja se sastoji od tankog sloja prhkog tijesta prekrivenog kremom na bazi limuna i vrhnja te obilno posuto šećerom u prahu.
Prvi recept za kocke od limuna objavljen je u Chicagu još šezdesetih godina prošlog stoljeća, no njegove komponente imaju dulju prošlost od toga.
Slične kreme na bazi limuna u Engleskoj se pripremaju još od 19. stoljeća, dok se slično tijesto za kolače u Škotskoj peklo još u 12. stoljeću.
Kocke od limuna možete pripremiti i u vlastitom domu od vrlo jednostavnih sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i smočnici.
Sastojci za kocke od limuna:
- 300 g bijelog šećera
- 285 g brašna
- 180 ml limunova soka
- 170 g maslaca
- 60 g šećera u prahu
- 60 ml vrhnja za kavu ili mlijeka
- 4 jaja
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 čajna žličica limunove korice
- prstohvat soli
Priprema kocka od limuna:
- Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje i stavite ga sa strane.
- U velikoj posudi pomiješajte 240 grama brašna, šećer u prahu, kukuruzni škrob i sol.
- U smjesu dodajte komadiće hladnog maslaca. Utisnite ih u brašno tako da dobijete mrvičastu teksturu.
- Utisnite ravnomjerno dobivenu smjesu u dno lima za pečenje.
- Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici oko 18 do 20 minuta dok rubovi ne dobiju zlatnu boju.
- U međuvremenu napravite nadjev: pomiješajte jaja, bijeli šećer, ostatak brašna, limunov sok, limunovu koricu i vrhnje. Dobivenu smjesu prelijte preko vruće pečene podloge.
- Vratite kolač u pećnicu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se sredina kolača ne stisne.
- Ohladite kolač do kraja pa ga tek onda izvadite iz lima i narežite na kocke. Prije posluživanja pospite s još šećera u prahu. Dobar tek!
Može li bolje? 10 omiljenih recepata za deserte s Nutellom za najslađe blagdane +0