Jeste li ikada stajali pred prepunim šankom i pokušavali privući pozornost konobara kako biste naručili piće? Istovremeno, osoba koja je stigla u kafić nakon vas već je bila uslužena i uživala.
Neke osobe razumiju nepisana pravila barskog bontona, i uvijek dobiju dobru uslugu – čak i kada je velika gužva.
Uspostavite kontakt očima
Nemojte konobaru vikati alo, oj, buraz i slične doskočice. Nemojte pucketati prstima niti mahati novcem preko šanka – možda će ovakva ponašanja privući pažnju, ali ne i pozitivnu reakciju konobara. Osoblje kafića bolje će reagirati na ljubazne goste koji su puni poštovanja prema njima i drugim gostima.
Umjesto toga uspostavite kontakt očima – to je jasan signal da ste spremni naručiti bez nametanja. Stanite na jedno mjesto i gledajte u konobara. Kada je isti spreman preuzeti narudžbu podići će pogled i njime preletjeti šank. Kada vam se pogledi susretnu, bit će mu jasno da želite naručiti.
Budite spremni naručiti
Znajte točno što ćete naručiti prije nego što uspostavite kontakt očima s konobarom. Skenirajte kod s cjenikom i provjerite meni prije nego što se uputite prema šanku. Ako želite neko određeni koktel koji nije na meniju, jasno izrazite svoje želje konobaru. Nemojte ga usred gužve tražiti da vas "iznenadi“ nečim posebnim.
Uz to pripremite i novac. Izvadite novčanik, gotovinu ili karticu i budite spremni platiti odmah čim budete usluženi. Osoblje će jako cijeniti vašu spremnost jer ćete ubrzati cijeli proces naplate.
Ostavite dobru napojnicu
Ostavljanje velikodušne napojnice sjajna je ideja ako želite dobru uslugu u kafiću. Konobari uvijek pamte one goste koji ostavljaju velikodušne napojnice i oni koji ne daju ništa. Bez velikog iznenađenja, bolju uslugu ponudit će velikodušnim gostima.
Ostavite napojnicu u gotovini
Napojnice u gotovini se dijele između konobara na kraju večeri. Za one ostavljene s karticom nekad se mora čekati sve do plaće ili ih vlasnik kafića nikada ne da svojim radnicima. Želite li nagraditi nečiji dobar rad, ostavite napojnicu u gotovini, pa čak i ako račun plaćate karticom.
Imajte poštovanje prema drugim gostima
Nakon što ste dobili piće i platili ga, odmaknite se od šanka kako biste omogućili drugim ljudima da naruče. Na taj način pokazat ćete poštovanje prema konobaru i drugim gostima u kafiću, te osigurati bržu razmjenu daljnje usluge.
Nemojte pretjerivati
Ponašajte se u skladu s barskim pravilima – čak i ako ste popili koju čašicu previše. Kontrolirajte izljeve emocija, svladajte želju za neobuzdanim ponašanjem, svađanjem, ili ne daj Bože započinjanjem tuče.
Poštujte radno vrijeme kafića. Nemojte ostajati duže nego što biste trebali. Nemojte naručivati komplicirane koktele dvije minute prije zatvaranja. Imajte razumijevanja za konobarski posao i činjenicu da bi konobari željeli otići kući i odmoriti se nakon naporne večeri.
Jedan dan u splitskim restoranima: Čekanje, konobar koji ne govori hrvatski, a skoro ni engleski, i provjereni klasici...