Pire od bundeve sastavni je dio brojnih jesenskih recepata – i za slana, i za slatka jela. U nekim zemljama i na internetu pire se može kupiti u konzervama, što znatno olakšava kuhanje i pečenje.

Ako nemate konzervu pri ruci, pire možete napraviti i sami. Najukusniju kremu dobit ćete ako bundevu prethodno ispečete u pećnici. Pritom je dobro istaknuti da će manji plodovi dati kremastiji i ukusniji pire.

Kako napraviti pire od bundeve Kako napraviti pire od bundeve (Foto: Shutterstock)

Kako napraviti pire od bundeve?

  1. Prepolovite manju bundevu. Žlicom izdubite koštice i vlaknasti dio ploda. Koštice ostavite sa strane - možete ih ispeći u pećnici i upotrijebiti kao ukusnu grickalicu.
  2. Polovice bundeve položite na lim za pečenje, pa je stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena.
  3. Provjerite vilicom je li bundeva pečena prije nego što je izvadite iz pećnice.
  4. Ogulite koru od ostatka bundeve.
  5. Pečenu bundevu prebacite u sjeckalicu povrća i pulsirajte sve dok ne dobijete pire. Da biste pečenu bundevu pretvorili u pire, možete se poslužiti i gnječilom za krumpir ili ručnim blenderom.

Kako pohraniti pire od bundeve?

Domaći pire od bundeve u hladnjaku možete držati nekoliko dana bez bojazni od kvarenja. Ako ne stignete potrošiti količinu koju ste pripremili, pire od bundeve možete i zamrznuti.

Stavite ga u manje vrećice sa zatvaračem, istisnite sav zrak i izravnajte smjesu. Tako pire neće zauzimati mnogo mjesta u zamrzivaču. Istovremeno, lakše ćete ga odmrznuti kada ga budete trebali.

Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu Njoki od bundeve Tiramisu s bundevom Rižoto od tikve, pancete i kestena +1 Salata od špinata, pečene tikve i oraha

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju