Pire od bundeve sastavni je dio brojnih jesenskih recepata – i za slana, i za slatka jela. U nekim zemljama i na internetu pire se može kupiti u konzervama, što znatno olakšava kuhanje i pečenje.
Ako nemate konzervu pri ruci, pire možete napraviti i sami. Najukusniju kremu dobit ćete ako bundevu prethodno ispečete u pećnici. Pritom je dobro istaknuti da će manji plodovi dati kremastiji i ukusniji pire.
Kako napraviti pire od bundeve (Foto: Shutterstock)
Kako napraviti pire od bundeve?
- Prepolovite manju bundevu. Žlicom izdubite koštice i vlaknasti dio ploda. Koštice ostavite sa strane - možete ih ispeći u pećnici i upotrijebiti kao ukusnu grickalicu.
- Polovice bundeve položite na lim za pečenje, pa je stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta do sat vremena.
- Provjerite vilicom je li bundeva pečena prije nego što je izvadite iz pećnice.
- Ogulite koru od ostatka bundeve.
- Pečenu bundevu prebacite u sjeckalicu povrća i pulsirajte sve dok ne dobijete pire. Da biste pečenu bundevu pretvorili u pire, možete se poslužiti i gnječilom za krumpir ili ručnim blenderom.
Kako pohraniti pire od bundeve?
Domaći pire od bundeve u hladnjaku možete držati nekoliko dana bez bojazni od kvarenja. Ako ne stignete potrošiti količinu koju ste pripremili, pire od bundeve možete i zamrznuti.
Stavite ga u manje vrećice sa zatvaračem, istisnite sav zrak i izravnajte smjesu. Tako pire neće zauzimati mnogo mjesta u zamrzivaču. Istovremeno, lakše ćete ga odmrznuti kada ga budete trebali.
Pravi nož je pola posla: Trikovi uz koje ćete bez problema narezati bundevu +1