Lemon Lush (eng. za limunov užitak) jednostavan je američki kolač koji se sastoji od četiri sloja – podloga od smrvljenih keksa premazuje se nadjevom od krem sira i pudingom od limuna te se ukrašava tučenim slatkim vrhnjem.
Kombinacija okusa je fantastična – podloga je slatka i puna maslaca te predstavlja sjajan kontrast laganoj kremi od sira i limuna te sloju s pudingom od limuna. Šlag, pak, lijepo zaokružuje ovu slatko-kiselu priču.
Važan sastojak ovog recepta je instant prah za pripremu pudinga od limuna koji ne iziskuje kuhanje. Ako nemate na raspolaganju ovaj proizvod, možete i klasičan puding od limuna samostalno skuhati, ohladiti pa ga dodati u kolač.
U receptu se koristi limunova korica, ako na raspolaganju nemate organski uzgojeni plod koji nije šprican, radije preskočite ovaj sastojak.
Nije potrebno paliti pećnicu da biste napravili ovaj kolač – najteži dio u cijelom procesu je čekanje da se sve kreme stisnu u hladnjaku i da kolač možete razrezati i poslužiti.
Kolač od limuna - sastojci:
- 750 ml vrhnja za šlag
- 720 ml punomasnog mlijeka
- 500 g čajnih keksa s punjenjem od vanilije
- 450 g krem sira sa sobne temperature
- 200 g šećera u prahu
- 120 ml rastopljenog maslaca
- 45 ml limunova soka
- 2 instant pudinga od limuna od 96 grama
- 2 čajne žličice naribane limunove korice
- kriške limuna za ukrašavanje
Kolač od limuna - priprema:
- Pravokutni lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Stavite ga sa strane.
- U sjeckalici povrća – ili ručno usitnite kekse u fini prah. Pomiješajte ih s rastopljenim maslacem dok ne dobijete gustu smjesu. Smjesu ravnomjerno utisnite na podlogu pripremljenog kalupa i stavite u zamrzivač na oko 10 minuta.
- Mikserom pomiješajte 165 grama šećera u prahu s krem sirom, limunovom koricom i limunovim sokom. Miksajte oko tri minute dok ne dobijete gustu smjesu.
- Ostatak šećera u prahu izmiksajte sa vrhnjem za šlag dok ne dobijete čvrstu glatku smjesu. Jednu šalicu šlaga umiješajte u kremu od sira te premažite preko podloge kolača. Vratite smjesu u zamrzivač na 10 minuta.
- Mikserom izmiksajte instant prah za puding od limuna s mlijekom nekoliko minuta dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Premažite je preko kolača i stavite u hladnjak na 15-ak minuta da se stisne.
- Ostatak šlaga premažite preko vrha kolača. Cijeli lim s kolačem stavite u hladnjak na oko četiri sata, ili preko noći. Kada ste spremni za posluživanje, narežite ga na kocke i servirajte s kriškom limuna. Dobar tek!
Najfiniji ukras: Kako napraviti mirisne limuncine - ušećerene korice limuna