Sezamovo ulje je, baš kao što mu ime upućuje, jestivo ulje dobiveno od sjemenki sezama. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, B i E, mineralima magnezijem, kalcijem, cinkom, bakrom, manganom i selenom. Ima snažna antibakterijska, antivirusna i antiupalna svojstva.
Sjemenke sezama uspješno se uzgajaju već više od 5000 godina. Neki izvori upućuju kako se ulje od njih radilo još 2500 godina prije Krista u dolini rijeke Inda u današnjem Pakistanu.
Ono se već stotinama godina koristi za liječenje osjetljive i suhe kože, kod promjena na koži izazvanih ekcemima i psorijazom, za zacjeljivanje rana i ožiljaka, ali i kao prevencija protiv bora i prijevremenog starenja.
Kako koristiti sezamovo ulje?
Sezamovo ulje je i glavna zvijezda brojnih jela – posebice azijske kuhinje. Razlikujemo dvije vrste sezamovog ulja – ono napravljeno od neprženih i prženih sjemenki sezama.
Sezamovo ulje od neprženih sjemenki ima svjetliju boju, blagi okus i nježniju aromu te se obično koristi za kuhanje i pečenje. Sezamovo ulje od tostiranih sjemenki karakterizira tamnija boja, jak orašast okus i intenzivna aroma, a najbolje ga je dodati u marinade i dresinge.
S tostiranim sezamovim uljem nije preporučljivo dugotrajno termički obrađivati ostale namirnice jer hrani daje gorki i pomalo sprženi okus koji nije ugodan za konzumaciju. Baš zato najčešće se dodaje pred kraj kuhanja ili kod posluživanja – nešto ulja dodajte u juhu, stir fryove i salate, njime začinite kuhane rezance i slična jela.
Tostirano sezamovo ulje na našem se tržištu prodaje po cijeni od oko 7 do 8 eura za svega 250 ml, no boca će vam trajati vrlo dugo vremena. Toliko je potentan da se u hranu obično stavlja mala količina – tek nekoliko kapi.
Orašast okus sezama izvrsno se sljubljuje i u tradicionalno slatkim receptima, pa ga neki dodaju i u sladolede i kolače.
Obvezno ih namočite prije nego što ih pojedete: Sjemenke koje bi svi trebali staviti na jelovnik
+3