Legenda o tome kako je nastala najpopularnija grickalica na svijetu vraća nas u 1853. godinu. Na današnji dan, 24. kolovoza američki kuhar George Crum Speck ispekao je prvi čips u restoranu Moon's Lake House, nedaleko od Saratoga Springsa (New York) i to iz osvete! Priča ide tako da je kuhara naljutio gost koji se potužio da mu je pečeni krumpir predebelo narezan. Gerorge je bijesno jurnuo u kuhinju i narezao krumpir što je moguće tanje. Zatim ga je pržio do iznemoglosti i svojski posolio.

Na Crumovo iznenađenje gost se oduševio jelom i odmah naručio još jednu porciju. Priča u koju se dugo vjerovalo kasnije se pokazala netočnom jer su pronađeni raniji recepti za tanko rezani prženi krumpir, ali Crum je već pokupio slavu i upisao se u povijest.

U međuvremenu je Crumova sestra, Kate Wicks, obznanila svijetu da je ona prava izumiteljica čipsa, objasnivši slučaj kada joj je tanka kriška krumpira upala u vruće ulje. Navodno ga je kušao i Crum, kojem se jako svidio. Njezina osmrtnica, objavljena u The Saratogianu 1924. godine, glasila je: "Sestra Georgea Cruma, gđa Catherine Wicks, umrla je u dobi od 102 godine. Bila je kuharica u Moon's Lake House. Ona je prva izumila i ispekla poznati Saratoga čips.

Crumov čips ostao je lokalna delicija sve do 1920-ih kada je prodavač i poduzetnik Herman Lay (da, taj Lay) krenuo na jug i ponudio svoj čips. Crumovo nasljeđe uskoro je postalo predmet masovne proizvodnje i distribucije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju