Umak od luka sjajno će zaokružiti brojna jela i dodati im sočnosti, a vrlo ga je jednostavno napraviti.
Puni okusa duguje glavnoj zvijezdi – karameliziranom luku, ali i goveđem temeljcu, crnom vinu i začinima. Izvrsno slaže s kobasicama i pečenjima, s prženom piletinom, svinjetinom, junetinom, pire krumpirom i kuhanim povrćem, a Britanci će ga poslužiti i uz mesne ili povrtne pite.
Za pripremu ovoga umaka trebat će vam tek desetak minuta, ali morat će se kuhati još sat vremena. Ipak, vrijedi svake minute jer će umak od luka jelima dati bogat, pikantan i blago slatkast okus, a toliko je ukusan da ne biste bili prvi koji ga žele pojesti – kao juhu.
Sastojci za umak od luka:
- 25 g maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 list lovora
- 2 grančice majčine dušice
- 4 glavice luka, narezane na ploške (crveni ili bijeli, ili mješavina)
- 1 čajna žličica šećera
- 1 žlica brašna
- 200 ml crnog vina
- 2 čajne žličice crnog vinskog octa
- 500 ml goveđeg temeljca (ili temeljca od povrća)
Priprema umaka od luka:
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i maslinovo uljem, dodajte lovorov list i majčinu dušicu te kuhajte minutu da se okusi prožmu. Dodajte luk i dobro ga umiješajte u maslac i ulje, pošećerite, posolite i pirjajte na laganoj vatri 45-50 minuta, povremeno miješajući.
- Dodajte brašno i dobro promiješajte. Kuhajte minutu pa dodajte vino i ocat, pojačajte vatru i tako kuhajte oko 2 minute, lagano miješajući. Ulijte temeljac, pojačajte vatru i pustite da zakuha, pa smanjite vatru i kuhajte još 6-8 minuta dok umak ne postane gust.