Vrganje smo često sretali i prije ljeta, ali uskoro, početkom jeseni, nastupa pravo doba njihova kraljevanja. Ne trebamo ih uopće predstavljati, samo ćemo zaključiti da smo sretnici jer u našim šumama ova delicija raste puno i često. 

Vrganji se, srećom, rijetko mogu zamijeniti za nejestive gljive ili - kako bi ih nazvali oni sa smislim za šalu - jestive samo jednom, ali ako ste gljivar početnik, obvezno neka netko provjeri vaš ulov.

Ako naberete jako puno vrganja, stavite dio sušiti, uljepšat će vam zimski dio godine. Ali uskoro, na vrhuncu njihove sezone, svakako vam savjetujemo da ih se nauživate svježih.

Možete ih samo prebaciti na maslacu, napraviti omlet ili rižoto, ili - prema receptu koji vam donosimo - skuhati mirisan i izdašan gulaš od vrganja. Recept je vegetarijanski, a sigurni smo da ako inače i jedete meso, sada ga se nećete ni sjetiti. Dobar tek!

Sastojci za gulaš od vrganja:

  • 700 g vrganja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 2 krumpira
  • 1 dl crnog vina
  • 1/2 čajne žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 1/4 čajne žličice mljevene ljute paprike
  • 1 šaka svježeg peršina, nasjeckanog
  • sol
  • papar

Priprema gulaša od vrganja:

  1. Vrganje samo prebrišite suhom krpom, nemojte ih prati.
  2. Narežite luk na kockice i stavite ga u zagrijanu tavu s malo ulja. Posolite, poklopite i pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte još malo prije nego što češnjak počne zagarati, oko jedne minute.
  3. Dodajte grubo narezane vrganje i pirjajte dok ne omekšaju.
  4. Ulijte vino i malo vode. Zatim dodajte slatku i ljutu mljevenu papriku i krumpir narezan na kockice, pa kuhajte dok se krumpir ne skuha. Ako je potrebno, dodajte još vode.
  5. Pred kraj kuhanja posolite i popaprite po ukusu te umiješajte peršin.

Kako ispohati savršene šampinjone? Recepti koje trebaju probati svi ljubitelji gljiva Šampinjoni Curry od gljiva Pohani šampinjoni +0 Rižoto od gljiva

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju