Hrskava čokoladna poslastica koju ćete napokon imati onoliko koliko želite – ako je napravite sami.
Vrlo je jednostavno: napravite karamelu, prelijte čokoladom i pospite bademima. Bademe će dobro zamijeniti i orasi ili kikiriki ako su vam draži.
Ako nikada niste radili domaći karamel, kuhajte dok smjesa ne postane boje maslaca od kikirikija. Šećer voli izgorjeti, ali ako ga maknete s vatre na vrijeme, neće. Za svaki sličaj, ne krećite u izradu ovoga deserta u preoskudnoj odjeći ili bosi – šećer voli prskati dok se kuha, a na goloj koži to je doslovno nezaboravno iskustvo.
Gotov desert grubo izlomite, a ako ga stavite u celofan i zavežete mašnom, spremni ste i za u goste!
Sastojci za domaću karamelu s čokoladom i bademima:
- 450 g maslaca, izrezanog na 12 komada
- 400 g šećera
- ½ čajna žličice soli
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 230 g čokolade s većim udjelom, naribane
- 100 g prženih cijelih badema, grubo nasjeckanih (može i kikirikija, lješnjaka ili oraha)
Upute za pripremu domaće karamele s čokoladom i bademima:
- Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom ili papirom za pečenje.
- U lonac dodajte maslac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne rastopi, ali ne zavrije. Uz miješanje postupno dodajte šećer i sol i kuhajte dok smjesa ne dobije boju maslaca od kikirikija, 10 do 15 minuta. Ako se smjesa krene razdvajati, ponovno miješajte dok se ne sjedini. Maknite s vatre i pažljivo umiješajte vaniliju..
- Smjesu odmah izlijte u obložen pleh. Ostavite sa strane da se malo ohladi, oko 3 minute. Ravnomjerno pospite čokoladom i ostavite da odstoji dok se uglavnom ne otopi, oko 5 minuta. Raširite čokoladu metalnom lopaticom ili silikonskom lopaticom u ravnomjeran sloj.
- Pospite orašastim plodovima i nježno ih utisnite u čokoladu.
- Potpuno ohladite na sobnoj temperaturi, najmanje 3 sata pa rukama izlomite na komade i poslužite.
10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa +3