Yartsa gunbu ili Cordyceps sinensis naziv je gljiva koje rastu u divljini, na nadmorskim visinama iznad 3000 metara u na Tibetu i Himalaji, a zbog ljekovitih svojstava koristi se od davnina u tradicionalnoj medicini.

Gljive koje se nazivaju i „puzavice“ specifične su po tome što rastu na larvama, odnosno ličinkama kukaca oko kojih se omotaju. Potom se suše i koriste za pripremu ljekovitih napitaka ili prerađuju.

Azijske gljive su sve popularnija zamjena za kavu kod sportaša, ali za razliku od omiljenog jutarnjeg napitka okus im je neutralan zbog čega im se nerijetko dodaje mlijeko poput kokosova.

Iako još uvijek nema dovoljno istraživanja koja bi s potpunom sigurnošću potvrdila djelovanje gljiva na organizam Cordyceps sinensis se koristi za energiju i izdržljivost, bolji libido, protiv starenja i upala, kao i za zdravlje bubrega, protiv dijabetesa i bolje pamćenje. Kako izgledaju gljive pogledajte u našoj galeriji. 

Povratak otpisanih: Divlje životinje ponovno naseljavaju Europu Divlje životinje - 1 Divlje životinje - 2 Divlje životinje - 3 +1 Divlje životinje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju