Galerija
O čašama je nešto više ispričao vinski poznavatelj Tomislav Tuđen iz Croatia by the glass, agencije posvećene razvoju vinskog i gastronomskog razvoja hrvatskog turizma. Tanjur po tanjur, čašu po čašu gosti su upoznavali slasti srijemskog kraja, a u poluvremenu su doznali i nešto više o Krešićevoj golmanskoj karijeri.
Upravo se u Moselu, najpoznatijoj njemačkoj vinskoj regiji, o kojoj sanjaju obožavatelji rizlinga, Dario Krešić zaljubio u vina i odlučio se nima baviti s ocem Franjom. Puno prije Mosela i igre za tamošnji Eintracht Trier, još kao dječak Dario je ratni Vukovar zamijenio Zagrebom.
Prve nogometne korake Dario je napravio u Mladosti iz Buzina, da bi ih nastavio u Hrvatskom dragovoljcu i zatim u momčad VfB Stuttgarta. Profesionalnu nogometnu karijeru započeo je u njemačkom nogometnom klubu SV Eintracht Trier, nakon kojeg je otišao u grčki klub Panionios F.C. da bi potom potpisao ugovor za PAOK F.C. Nakon PAOK-a i tri godine provedene u Grčkoj uslijedili su moskovski Lokomotiv, njemački Mainzom 05. i Bayer Leverkusenom.
Prvi plodovi rada
Dario Krešić je 2006. godine kupio i posadio prve vinograde, a koju godinu kasnije rodili su i prvi rezultati, uključujući i zlato za svoj Cabernet Sauvignon na natjecaju u Varšavi. A upravo se ta sorta našla u društvu slavonskog souvlaka na stolu u Vinklu.
Sočno i mirisno meso nanizano na drveni štapić po uzoru na grčki specijalitet, papričica punjena čvarcima od crne slavonske svinje i dimljenim sirom te tzatziki oda su Krešićevom zlatnom dobu karijere, kada je najzapaženije utakmice odigrao u Grčkoj. Još uvijek mlada, na etiketi ispisana 2021. pokazala je potencijal za dozrijevanje, a fina herbalnost, uz tanine i lijepe kiseline fino su zaokružili punoću okusa jela.
No krenimo od početka i poderanih gaća koje su brojni gosti istaknuli kao jedno od jela večeri. Za stolom se poveo razgovor kako bi naizgled skromna pogača punjena kulenom, dimljenim sirom i čvarcima bila sjajna alternativa uvoznom street foodu poput burgera i pizza. Promišljenoj interpretaciji jela slavonskih, baranjskih i srijemskih ravni kao točka na i poslužili su gel od ajvara i ukiseljeni ljubičasti luk.
Uz pozdrav iz kuhinje, Tomislav Tuđen imao je i pokoju lijepu riječ za odabrano vino - Silvanac Zeleni iz podruma Krešić atipični je predstavnik sorte koja inače podrazumijeva nešto laganija vina. No moćnim sastojcima trebao je dostojan pratitelj s istoka Lijepe Naše, koji je dogurao do 14 posto alkohola. Tomislav je naglasio kako kulen, čvarci i sir traže jače i punije vino, zbog čega su ga i sljubili s punijim i zrelijim silvancem.
Plovidba okusima i mirisima
Nakon poderanih gaća red je došao na smuđa koji nećete često naći sirovog u restoranima, no chef Filip se odlučio na carpaccio zaokružen vinaigretteom od kapara i cherry rajčicama, kremom od kukuruza, kremom od ljubičastog luka, majonezom od dimljene paprike, blanširanim špinatom i čipsom od kukuruza. Uz smuđa se točila graševina, sorta koja u Hrvatskoj daje veličanstvene rezultate, a srijemska je pak zrela i puna. Tomislav Tuđen je istaknuo i skladnu gorčinu u retrookusu koja nije uvijek tipična za graševinu.
Čobanac, jelo za tijelo i dušu, stvoreno za druženje također je dobio modernu interpretaciju u Vinklu, gdje se našao u kombinaciji s raviolima, kremom od parmezana i umakom od reduciranog temeljca. Još jedno slasno jelo pokazalo da žlica i čaša s visokom nožicom itekako mogu biti harmoničan par. U čašama ovoga puta našla posveta Darijevom ocu Franji i lovu koji mu je velika strast, uz vino. Chardonnay Venari, prepoznat ćete po lovačkoj etiketi, kremoznosti, punoći i burgundijskom stilu sorte.
Slatki kraj nadahnula je cikla u kombinaciji s jagodama i čokoladom, a uz odvažni desert poslužen je uz Traminac Castellum Athya. Posljednju je kombinaciju Tomislav Tuđen okarakterizirao kao eksploziju okusa, fenomenalnu sinergiju s ciklom, u kojoj traminac ne djeluje previše slatko, niti previše aromatično te se može pohvaliti ugodnim kiselinama.
Šarengrad ili Atija (castellum Athya) utvrda je nedaleko od istoimenog sela, a svoje je ime na etiketi pronašla baš kao i traminac svoj položaj nad moćnim Dunavom uz zalazak sunca koji treba otkrivati uživo. A odvede li vas put u taj kraj možete istražiti Krešićeve podrume i kušaonicu izgrađenu na ostacima protuavionskog bunkera iz Drugoga svjetskog rata. Kroz red povijesti, red uživanja u trenutku putovanje sortama vinarije Krešić najbolje se otkriva kraj u kojem Dunav ljubi nebo.
Na jadranskoj obali: Je li ovo najljepši prirodni bazen na svijetu?