Čupavci su popularna slastica u Hrvatskoj u vrijeme blagdana. Ovaj kolač obično podrazumijeva pečeni biskvit preliven čokoladom i uvaljan u kokosovo brašno.
U istim okusima možete uživati i ako pripremite ove fine kocke. Riječ je o receptu koji ne iziskuje termičku obradu, a složiti ga možete u kratkom vremenu – u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća.
Bazu recepta čine sirovi sastojci poput oraha i badema, kakao prah i mekane datulje. Najbolje rezultate dobit ćete ako upotrijebite otkoštene mekane datulje poput Medjoula.
Sastojci:
- 250 g otkoštenih Medjoul datulja
- 140 g badema
- 100 g kokosova brašna
- 50 g kakao praha
- 30 g oraha
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- hladna voda po potrebi
- prstohvat soli
Priprema:
- U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pretvorite orahe i bademe u prah.
- Dodajte otkoštene mekane datulje, kakao prah, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Miksajte / pulsirajte dok se sastojci ne povežu.
- Ubacite i trećinu kokosova brašna i nastavite miksati / pulsirati.
- Ako je dobivena smjesa pregusta dodajte žlicu ili dvije hladne vode.
- Dobivenu smjesu utisnite u dno lima za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Stavite smjesu da se stisne u hladnjak na oko sat vremena.
- Narežite kolač na kocke i uvaljajte ih u ostatak kokosova brašna i poslužite. Dobar tek!
Kolač prvi put ne može ispasti dobro i ostale laži: Mali savjeti za početnike u pečenju +3