Prije desetak godina svijet piva bio je puno jednostavniji, barem u ovom našem kutku. Postojalo je svijetlo i tamno pivo, i to od dva domaća industrijska proizvođača i otprilike dva strana, ali i dalje svijetlo i tamno. Mrvicu smo pretjerali s brojevima, ali - sjećate se i sami.

U to su se vrijeme nekako počele otvarati prve domaće craft (mikro)pivovare (za usporedbu, danas ih je više od sto), domaća ponuda piva uvelike se promijenila, nacija je počela otkrivati nove pivske stilove, pa se otvorio i prostor za uvoz drugačijeg piva, takvog koje se više nije moglo svrstati samo u kategoriju "boje".

Počeli smo otkrivati magični svijet klasičnih i novih, inovativnih pivskih stilova, shvatili smo da lager nije jedini i počeli smo istraživati neotkriven svijet okusa piva, onaj o kome bismo do tih "nultih" godina tek slušali od onih koji su se puni dojmova vratili iz Belgije. Sve je rezultiralo time da je sve više kafića i barova počelo slagati ozbiljnije pivske liste, počele su se organizirati pivske radionice, craft festivali i posebna pivska događanja, pa su se tako pojavile i specijalizirane trgovine pivom.

Danas više nije nimalo neuobičajeno potegnuti do posebne, specijalizirane trgovine pivom i opskrbiti se novim naslovima i uzorcima za kušanje. U posljednje vrijeme sve su popularnije trgovine i kušaonice u jednom, što je, čini se, vrlo dobrodošao koncept i pivopije ga itekako dobro prihvaćaju. Kako prosječni uživatelj craft piva prije svega želi isprobavati, koncept je savršeno profunkcionirao.

Beer shop više nije samo mjesto gdje se prodaje pivo, već ovdje možete dobiti preporuku, savjet, sjesti na čašicu razgovora o stilovima, novitetima i svim pivskim temama koje vam padnu na pamet.

Trgovine imaju jednako zastupljene domaće i uvezene etikete, a zahvaljujući društvenim mrežama i, naravno, Untappdu, možete provjeriti aktualnu ponudu online, kao i pogledati popis piva koja su trenutačno na točionicima. Shopovi kušaonice, naravno, idealna su mjesta za kušanje kakvog specijala u ograničenoj količini.

Pa i ako vas zanima neko standardno craft pivo, svakako je bolje da ga kupite u takvoj specijaliziranoj trgovini u kojoj je protok robe puno brži i čiji ugled - s obzirom na to da je specijalizirana za pivo - ovisi o kvaliteti i svježini piva, nego u supermarketima. Naime, čak i onda kada se neko craft pivo nađe na policama običnih dućana, nemate pojma koliko dugo tamo stoji, gdje je stajalo prije negoli je došlo na policu, a i s obzirom na to da te obične trgovine ne žive od craft piva, neće se o njemu ni brinuti tako dobro kao beer-shopovi.

Donosimo pregled beer-shopova s kušaonicama (i njihove menije) i s velikim zadovoljstvom možemo potvrditi da se craft sjeme prilično dobro uhvatilo kod nas, pa od sjevera do juga države, gdje god da se nađete, nećete ostati žedni dobrog hmelja.

Goblet Beer Store

Zagreb, Stupnička ul. 14

Rijeka - uskoro otvorenje na novoj lokaciji!

https://untappd.com/v/goblet-beer-store-zg/9457305

Ambasada

Zagreb, Ulica Crvenog križa 31

https://untappd.com/v/ambasada/10634366

Spicy Days

Zagreb, Zagorska ul. 55

https://untappd.com/v/spicy-days/6096006

Gajba - kušaonica piva

Osijek, Sunčana ul. 3

https://untappd.com/v/kusaonica-piva-gajba/4028531

Little Beer Shop

Split, Trumbićeva obala 7

https://untappd.com/v/mali-ducan-matejuska-little-beer-shop/6672346

 

Angry Moose

Dr. A. Starčevića 6, Čakovec

https://untappd.com/v/angry-moose/7238363

 

 

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju