Cheesecake s trostrukom čokoladom je desert stvoren za najveće ljubitelje čokolade. Čokolada se nalazi u svakom njegovom dijelu – u podlozi, kremi i glazuri. Da biste napravili ovu tortu potrebno je nešto vremena, strpljenja i organizacije, ali isplati se svake uložene sekunde.
Cheesecake s trostrukom čokoladom je bogat, kremast, dekadentan i zasitan desert od kojeg će vam biti potrebna vrlo mala kriška da biste zadovoljili želju za slatkim.
Ako želite dobiti tortu kremaste teksture važno je da koristite sirni namaz sa sobne temperature. Tortu ispecite u vodenoj kupki na niskoj temperaturi, a poslužiti je s nekim bobičastim voćem po želji – poput jagoda ili malina.
Sastojci za cheesecake s trostrukom čokoladom:
Za podlogu:
- 225 g čokoladnih čajnih keksa
- 65 g šećera
- 60 g rastopljenog maslaca
- 1 žlica kakao praha
- prstohvat soli
Za kremu:
- 675 g sirnog namaza
- 250 g šećera
- 225 g čokolade
- 80 g vrhnja za šlag
- 4 velika jaja
- 2 žlice kakao praha
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Za preljev:
- 225 g čokolade za kuhanje
- 180 g vrhnja za šlag
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema cheesecakea s trostrukom čokoladom:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Napravite podlogu: u dobrom blenderu ili sjeckalici povrća zdrobite kekse u prah, dodajte šećer, kakao prah i sol. Pulsirajte dok se sastojci na povežu. Dodajte rastopljeni maslac i sve zajedno pomiješajte dok ne dobijete smjesu nalik na mokar pijesak.
- Utisnite smjesu u dno okruglog kalupa za torte. Stavite podlogu u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 8 do 10 minuta. Pustite da se podloga do kraja ohladi.
- Napravite kremu: u malom lončiću zagrijte 80 grama vrhnja za kuhanje s 225 grama nasjeckane tamne čokolade. Kuhajte smjesu na laganoj temperaturi na štednjaku uz stalno miješanje dok se čokolada ne rastopi. Stavite rastopljenu čokoladu sa strane.
- U staklenoj posudi izmućkajte jaja i ekstrakt vanilije. Stavite sa strane.
- U mikseru na manjoj brzini istucite sirni namaz u glatku kremu postepeno dodajući šećer i kakao prah. Postepeno u smjesu umiješajte i izmućena jaja. Na kraju ručno umiješajte ohlađenu rastopljenu čokoladu.
- Omotajte vanjsku stranu kalupa za tortu s nekoliko slojeva aluminijske folije. Stavite kalup u duboku vatrostalnu posudu koju ste ispunili s toplom vodom. Voda bi trebala dosezati do polovice kalupa za torte.
- Na pečenu podlogu izlijte pripremljenu kremu za cheesecake i sve zajedno stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva oko 55 do 65 minuta dok se podloga ne stisne.
- Izvadite kalup iz pećnice i pustite da se torta ohladi do kraja u vodenoj kupki. Tada izvadite kalup iz vatrostalne posude, prekrijte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
- Napravite preljev: u lonac ulijte vrhnje za kuhanje i lagano ga zagrijte. Zagrijano vrhnje prelijte preko narezane čokolade i pustite ga tako pet minuta. Ulijte ekstrakt vanilije i dodajte sol te potom sve zajedno promiješajte. Pustite da se preljev malkice ohladi prije nego što ćete ga premazati preko ohlađenog cheesecakea.
- Poslužite s bobičastim voćem po želji. Dobar tek!