Ovo savršeno začinjeno jelo na žlicu spasit će sive, kišne i hladne dane. Sprema se brzo i lako, gotovo je za samo 40 minuta, pa smo sigurni da će se često naći na vašem kućnom meniju. Preporučujemo da odmah skuhate veću količinu i dio zamrznete. A možete se i poigrati i od ovog našeg recepta stvoriti neki svoj…  još bolji.

Prije nego što otkrijemo recept, ovih nekoliko savjeta može vam dobro doći.

Batat možete oguliti, ali i ne morate. Ako ih gulite, pustit će više škroba, pa će i čitavo jelo biti gušće. Ako ih ne ogulite, kora će pomoći da kockice ostanu u komadu i u tanjuru ćete imati više teksture. Najbolje da isprobate oba načina!

Ako baš i ne obožavate ljuto, mljevenu chipotle papričicu (dimljena jalapeño papričica) možete zamijeniti nekom drugom, blažom paprikom.

Gotov čili poslužite s čipsom od tortilja, kukuruznim kruhom ili kupus-salatom. Za još više okusa možete ga začiniti rastopljenim cheddar sirom ili sitno narezanim rotkvicama, mladim ili običnim lukom. Ako vam uz ljuto više pašu blaže note, uz ovo će vam se jelo svidjeti avokado s vrhnjem, a ako vam nedostaje povrća, dodajte svježe narezane rajčice ili kukuruz koji će odlično nadopuniti paletu okusa čilija s batatom i crnim grahom.

Sastojci za čili od batata i crnog graha:

  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 batat (srednje velik do velik) narezan na kockice
  • 1 veliki luk narezan na ploške
  • 4 češnja češnjaka, protisnutog
  • 2 jušne žlice čilija u prahu
  • 4 čajne žličice mljevenog kima
  • ½ čajne žličice mljevene chipotle papričice
  • prstohvat soli
  • 2 i ½ šalice vode
  • 850 g crnog graha iz konzerve, ispranog
  • 400 g krumpira narezanog na kockice
  • sok od ½ limete
  • ½ šalice nasjeckanog svježeg korijandera

 

Upute za pripremu čilija od batata i crnog graha:

  1. Zagrijte ulje u loncu od lijevanog željeza („dutch oven“: ako ga nemate, poslužit će i vatrostalna posuda), dodajte luk i batat i pržite uz često miješanje dok luk ne omekša i ne postane proziran. Dodajte češnjak, čili u prahu, kim, chipotle i sol kuhajte uz stalno miješanje 30 sekundi.
  2. Dodajte vode i pustite da počne krčkati. Poklopite, smanjite vatru i kuhajte još 10 do 12 minuta dok batat ne omekša.
  3. Dodajte grah, rajčicu (po želji) i sok od limete, pojačajte vatru i stalno miješajte dok ne jelo ne zakuha. Potom smanjite vatu i pustite da se krčka još 5 minuta kako bi tekućina isparila. Maknite s vatre i umiješajte korijander.

Dobar tek!

Sve ih treba probati! Recepti za 15 najboljih gulaša na svijetu Gulaš od junetine Gulaš od zečetine Hasenpfeffer Grčki gulaš stifado +2 Irski gulaš s tamnim pivom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju