Postoje salate s mesom… I salate s biftekom. Kraljica salata kao čitavog obroka nutricionistički je pun pogodak jer ima sasvim malo ugljikohidrata, a puno proteina i vitamina. A volimo i to što je gotova za samo 20-ak minuta. Postoji bezbroj varijanti salate s biftekom, i dok ste sigurno probali onu klasičnu – s balzamičnim octom, rikolom i grana padanom, danas vam donosimo malo hrabriji recept s čilijem, koji će sasvim sigurno obožavati ljubitelji ljutog.

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave?

Ako želite da se ljutina ipak nešto manje osjeća, svježu čili papričicu nemojte nasjeckati na sitno, nego na trakice. Pržene lješnjake možete zamijeniti prženim neslanim kikirikijem.

Količina iz ovog recepta bit će dovoljna za dvije porcije, a ako želite pojačati obrok, salata će se izvrsno slagati s prepečenim kruhom. Na vama je da odlučite hoćete li je poslužiti kao brunch, ručak ili večeru i poslužiti uz suho crno vino ili neko gorko, zahmeljenije pivo.

Sastojci za biftek-salatu s čilijem i limetom:

  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 1 čajna žličica smeđeg šećera
  • 1 limeta, samo sok
  • 1 svježa čili papričica, nasjeckana
  • nekoliko kapi svijetlog sojina umaka
  • 120 g salate (rikola i matovilac)
  • 1/3 krastavca, narezanog na tanke ploške
  • 5 rotkvica, narezanih na ploške
  • 15 g svježeg korijandra
  • 2 bifteka (2 odreska od 100-140 g)
  • 1 šaka prženih lješnjaka, zdrobljenih

 

Priprema biftek-salate s čilijem i limetom:

  1. U posudi pomiješajte češanj češnjaka, smeđi šećer, sok od limete i čili. Dodajte nekoliko kapi sojina umaka. Dodajte salatu od začinskog bilja s krastavcima, rotkvicama i natrganim lišćem korijandra. Podijelite na dva tanjura.
  2. Odreske, očišćene od masnoće, pecite 4-5 minuta sa svake strane, odmorite, tanko narežite i stavite na salatu.
  3. Ulijte sok od odrezaka u preljev, prelijte salatu i pospite pečenim lješnjacima ili kikirikijem.