• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Recept za lijeno poslijepodne: Savršenstvo od hrskavih badema, mekog tijesta i kreme od vanilije

Njemački klasik ima sve što je potrebno za uživanje: nešto kremasto, nešto hrskavo i meko tijesto koje zaokružuje omiljeni kolač...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 9.11.2024 07:55 komentari
viber Created with Sketch.
Bienenstich
Bienenstich (Foto:Shutterstock)

Iza naziv bienenstich krije se kolač od mekog tijesta, kreme od vanilije i hrskavih badema s medom.

U trendu Vila Pavlovic - 1 Izlet na Kopaonik Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza Zvjezdana noć - 5 Nadrealno Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete Novi kviz općeg znanja - 1 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne

Ovaj njemački klasik koji bismo mogli prevesti kao ubod pčele Nijemci obožavaju uz kavu ili čaj, ali i okupljanja svih vrsta.

Sastojci za kolač s kremom od vanilije:

Tijesto:

  • 350 g brašna
  • 50 g šećera
  • 7 g instant kvasca
  • naribana korica jednog limuna
  • prstohvat soli
  • 150 ml punomasnog mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Krema:

  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 50 g maslaca
  • 60 g škrobnog brašna
  • 75 g šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Posip od badema:

  • 75 g maslaca
  • 50 ml vrhnja
  • 50 g šećera
  • 1 žlica meda
  • 100 g listića badema

Priprema:

  1. Da biste napravili tijesto, u zdjeli miksera sa nastavkom za tijesto pomiješajte brašno, šećer, kvasac, naribanu koricu limuna i sol. U maloj posudi zagrijte mlijeko i maslac na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre i pustite da se ohladi 2-3 minute prije nego što smjesu dodate u zdjelu s ostalim sastojcima.
  2. Mijesite tijesto 5 minuta dok ne postane mekano i glatko, zatim oblikujte kuglu, pokrijte prozirnom folijom i vratite u zdjelu. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu jedan sat.
  3. U međuvremenu, pripremite nadjev tako što ćete u velikoj zdjeli umutiti 100 ml mlijeka sa škrobnim brašnom, šećerom, žumanjcima i ekstraktom vanilije. Preostalo mlijeko i vrhnje zagrijte u loncu na srednje jakoj vatri dok se ne pojave mjehurići po rubovima.
  4. Ulijte smjesu mlijeka i škrobnog brašna u toplo mlijeko, neprestano miješajući dok se ne zgusne, pazeći da ne prokuha. Smjesu prelijte natrag u zdjelu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
  5. Kada se tijesto digne, zagrijte pećnicu na 180°C. Obložite dno kalupa za torte od 26 cm papirom za pečenje i namažite stranice maslacem. Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj površini na promjer 26 cm i stavite u kalup. Pokrijte i ostavite da se diže još 15 minuta.
  6. Dok se tijesto drugi put diže, pripremite premaz od meda i badema. U maloj posudi pomiješajte maslac, vrhnje, šećer i med. Zagrijte do vrenja, miješajući dok se šećer ne otopi, zatim kuhajte 2 minute. Dodajte bademe i maknite s vatre.
  7. Ravnomjerno rasporedite smjesu od badema preko tijesta, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta dok ne postane zlatnosmeđe i dobro naraste. Ostavite da se hladi u kalupu 5 minuta, a zatim malim oštrim nožem pažljivo prođite uz rub torte i maknite stranice kalupa. Ostavite tortu da se potpuno ohladi.
  8. Kada se tijesto potpuno ohladi, nazubljenim nožem prerežite ga vodoravno po sredini i maknite gornji sloj. Stavite donji sloj na tanjur za posluživanje i vratite obruč kalupa oko njega.
  9. Mikserom umutite kremasti nadjev dok ne postane gladak, a zatim ga ravnomjerno rasporedite po donjem sloju torte i stavite u hladnjak najmanje sat vremena da se stisne.
  10. U međuvremenu, oštrim nožem gornji dio torte narežite na 8 jednakih kriški (možete koristiti i kotačić za pizzu). Nakon pola sata u hladnjaku, stavite kriške na vrh torte. Poslužite ohlađeno.

Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Gulaš, ilustracija Chutney Gulaš +1 Gulaš

  • #Recepti
  • #njemačka kuhinja
  • #bienenstich
  • #kolač s kremom od vanilije
  • #bademi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Šest sati od Zagreba
Ustanova straha i očaja: Napuštena bolnica u koju dolaze lovci na legende i mračne lokacije
Dvorac na rijeci Vienne u mjestu L'Isle-Jourdain blizu Toulousea
Prava bagatela
Dvorac na privatnom otoku u Francuskoj prodaje se po cijeni stana od 250 kvadrata u Zagrebu
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene feta sirom
Jednostavno
S mirisom Mediterana: Recept za mesne okruglice punjene sirom
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Sporo kuhan
Da čitava kuća zamiriši "na domaće": Recept za goveđi gulaš iz pećnice
Ukiseljene jalapeno papričice kaubojski bomboni recept
Malo kalorija
Znate li što su kaubojski bomboni? "Začin" koji će poboljšati okus piletine za 100 posto
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu, i to s cijelim jajem
Škola kuhanja
Najukusnija i najpovoljnija: Chef Mario Mihelj otkriva kako najlakše napraviti tjesteninu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
S grobova kradu lampione, aranžmane...
Ništa im nije sveto
Počelo je: Kradu sve što stignu, ali ima rješenja kako to spriječiti
Zlostavljanje u zagrebačkom dječjem vrtiću: Jedna odgojiteljica spava, druga ih maltretira
POZIV U NEDJELJU
Kamere snimale šokantne prizore u zagrebačkom dječjem vrtiću: Pojavile se i optužbe za zanemarivanje i zlostavljanje
IMAŠ PRAVO Tko u Hrvatskoj ima pravo na besplatni sprovod i pod kojim uvjetima
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Tko u Hrvatskoj ima pravo na besplatni sprovod i pod kojim uvjetima?
show
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Intervju s Josipom Barišićem nakon ispadanja iz MasterChefa
''sretan sam na prilici''
Josip Barišić otkrio nam je zašto nije razočaran ispadanjem iz MasterChefa: ''Kad sam skinuo pregaču...''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Alkohol u starijoj dobi nosi 6 rizika o kojima vam nitko ne govori!
Jedna čaša može biti previše
Alkohol u starijoj dobi nosi 6 rizika o kojima vam nitko ne govori!
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
Novi uvid
Autizam nije poremećaj? Evo sa čime ga povezuje novo istraživanje!
zabava
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Samo za hrabre
Podijelio jezivu snimku psa, kako biste se vi snašli u ovakvoj situaciji?
Nadzorne kamere snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Impresivno!
Nadzorne kamere u Lici snimile preslatki potez psa! Ovo će vam rastopiti srce
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
Preslatko!
Izašao iz kuće kako bi spasio pse od pljuska, dočekalo ga preslatko iznenađenje
tech
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Znanstvenici upozoravaju
Scenarij koji je neizbježan: Ova karta otkriva tko će prvi nestati pod morem koje nezaustavljivo raste
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Vođen umjetnom inteligencijom
Budućnost ratovanja: Ovom lovcu ne treba ni pista ni pilot, a koliko je ubojit tek će pokazati
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
sport
Hajduk ostao bez Rokasa Pukštasa za gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa
Jedina negativna
Težak udarac za Garciju: Nakon Livaje, ostao i bez ponajboljeg igrača za iduće gostovanje
Milan u sudačkoj nadoknadi spasio bod protiv Pise
Ostaju prvi
VIDEO Milan u nadoknadi ublažio veliki kiks: Luka Modrić asistirao za spasonosni gol
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
S NEPUNE 42 GODINE
Josip Lukačević izgubio životnu bitku u austrijskoj bolnici
tv
U dobru i zlu: Vijest je obradovala sve, osim nje
U DOBRU I ZLU
Vijest je obradovala sve, osim nje
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
U dobru i zlu: Sve je bilo u redu, ali zašto joj je iznenada pozlilo?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve je bilo u redu, ali zašto joj je iznenada pozlilo?
putovanja
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Nadrealno
Nestvarno lijepo mjesto kod Visokog: Vijugave staze, jezerca i polja lavande koja čekaju da ih otkrijete
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Samo za neustrašive i odvažne
novac
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Pokrovitelj tokić
Ovom tržištu svi analitičari predviđaju rast, a jedna hrvatska kompanija već ga predvodi
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
Nerealna obećanja
Povijesna presuda: Prvi put jedna naftna kompanija proglašena krivom zbog "greenwashinga"
lifestyle
Ivana Vrdoljak Vanna u blještavim čizmama u Lisinskom
Fantastičan model
Ivana Vrdoljak Vanna: Blještave čizme koje u trenu postaju glavni adut kombinacije, lako se zaljubiti u njih
Ove boje kose bit će najveći hitovi za zimu 2025./2026.
Jedna ljepša od druge
Ako vam treba promjena – pogledajte koje boje kose će biti najpopularnije ove zime
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
sve
Nedan Tatarinov otvorio Instagram profil
evo kako je ona reagirala
Bivši suprug Maje Šuput iznenadio potezom nakon razvoda od pjevačice!
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je dirljiva rečenica
po želji njezine mame
Na grobu Dolores Lambaše ispisana je poruka koja slama srca: ''Ti si jedina koja...''
Intervju s Josipom Barišićem nakon ispadanja iz MasterChefa
''sretan sam na prilici''
Josip Barišić otkrio nam je zašto nije razočaran ispadanjem iz MasterChefa: ''Kad sam skinuo pregaču...''
Piletina u umaku od vina
coq au vin blanc

Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close