Pipi
Možda je Pipi duga čarapa bila inspiracija za najpoznatiju narančadu Dalmacijavina Split, no ovo je piće postalo poznato zahvaljujući Ani Sasso. Iako je piće izumljeno 1971. godine, popularizirala ga je upravo splitska manekenka koja je imala glavnu ulogu u kultnoj reklami snimljenoj točno desetljeće kasnije. Pipi se pije i danas, a uz narančadu napravljene su i verzije cole, limunade, bitter lemona i slično.

Cockta
Cockta je po mnogima najpopularnije bezalkoholno piće bivše Jugoslavije koje je proizvodilo Slovenijavino. Emerik Zelinka izumio je ovo piće 1952. godine kada je pomiješao 11 vrsta različitog ljekovitog bilja sa šipkom, limunom i karameliziranim šećerom. Za razliku od Coca-Cole na koju je podsjećala, Cocta nije sadržavala kofein niti ortofosfornu kiselinu.

Isprva se prodavala samo u staklenim bočicama od 0,25 litara, a u međuvremenu je dobila i svoje monumentalnije plastične verzije. Napravljena je čak i light verzija Cockte koja je danas u vlasništvu Atlantic grupe.

Nara
I dok je Cockta bila jugoslavenska verzija Coca-cole, Fantu je “glumila” Nara. Ovo bezalkoholno gazirano piće s okusom naranče od 1967. godine proizvodio je Badel. Danas je u vlasništvu Radenske, a prodaje se u plastičnim pakiranjima od pola litre i dvije litre, kao i u staklenoj bočici od 0,25 litara.

Pašareta
Ako ste odrasli u Istri u djetinjstvu ste sigurno pili Pasaretu, odnosno Pašaretu. Riječ je o slatkom piću obitelji Ferenčić koje ima vrlo jednostavnu recepturu, a napravljeno je od vode, šećera i voćnih aroma. Ima prepoznatljivu crvenu boju te kultni status među Istranima. U ostatku Hrvatske rijetko tko je čuo za nju.

Traubisoda
Nije vino, nije voda, nego traubisoda. Ovaj gazirani napitak na bazi grožđanog soka bio je veliki hit u bivšoj Jugoslaviji. Osmišljen je tridesetih godina prošlog stoljeća u Austriji, a proizvodio se u Hrvatskoj u prehrambenoj industriji Kutjevo.

Cedevita
Jeste li znali da je prva Cedevita napravljena 1969. godine? Ovaj instant napitak s okusom naranče izumio je magistar farmacije Martin Stanković koji je radio u Plivi. Isprva je bila pakirana u kartonskim pakiranjima i staklenim bočicama, a mogla se kupiti samo u ljekarnama. S vremenom je postala nezaobilazan dio svakog hrvatskog kućanstva, ali i kafića. Osim klasične naranče, napravljene su i verzije s limunom, bazgom, grejpom, limetom i mentom.

Capri Sun
Kakva bi to školska ekskurzija bila u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća bez soka na slamku? Najčešći izbor u ruksacima – Capri Sun. Riječ je o njemačkom brendu soka u vlasništvu švicarske tvrtke Sun Group Holding koji je pokrenut 1969. godine, a koji je ime dobio prema talijanskom otoku Capriju. Danas na tržištu postoji pedesetak verzija – od klasične naranče i jabuke preko raznovrsnog šumskog voća do tropskih okusa.

Koje vam je najomiljenije piće iz 80-ih?

  • Pipi
  • Cockta
  • Nara
  • Pašareta
  • Traubisoda
  • Cedevita
  • Capri Sun

glasova:

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju