"U zagrebačkoj je gostionici i pivnici Mlinarica ove srijede svečano najavljeno četvrto po redu neslužbeno prvenstvo Hrvatske u kuhanju tripica, fileka, vampa ili škembića, kako god ih vi u svojem kraju zvali ili im tepali! Za 4. Tripe fest, koji se kao i uvijek odvija u restoranu kod Bake na ulazu u Garešnicu, prijavilo se već 30 ekipe iz Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i raznih dijelova Hrvatske (Sinj, Pula, Zadar...)", najavio je Domagoj Jakopović Ribafish, nepopravljivi ljubitelj tog jela koje se ili obožava, ili ne može vidjeti na tanjuru.

"Događaj će se održati u subotu 31.05 u restoranu Kod Bake od 10 sati ujutro pa dok se sve ne pojede. Na presici povodom najave okupljeni su se uzvanici nakon uvodnih riječi Branka Uvodića, vlasnika Kod bake Zdravka Andrija te predsjednice TZ Sjeverna Moslavine Danijele Belak počastili kušanjem raznih divota. Bilo je tu kobasica od fileka i pohanih fileka s tartarom (iz lokala Kod bake), kao i klasičnih špek fileka i hita dana - fileka s junećim obrazinama, remek djela kuhinje Mlinarice. Okupljeni su tako mogli probati kako se fileki sljubljuju s vrhunskim craft pivima, ali i moslavačkim škrletima, koji su zaštitno vino festivala - njih je posebno predstavila gospođica Barbara Halić", dodaje Ribafish. 

4. Tripe fest - 4 4. Tripe fest - 4 (Foto: Julio Frangen)

"Krenuli smo skromno, jer puno ljudi ne jede fileke, ali upravo zbog onih koji stvarno cijene to jelo, koje je prehranilo brojne generacije, radimo ovaj festival kako bismo im odali počast i ne prepustili ih zaboravu. Cilj nam je u Garešnicu svake godine dovesti najbolje kuhare goveđih iznutrica sa svih strana svijeta i raditi na kulturi jela od fileka." naglasio je gospodin Zdravko Andri.

Danijela Belak je ispred sponzora, TZ Garešnice dodala da su ponosni što su prepoznali ovu manifestaciju kao veliki turistički potencijal i sada su pokrovitelji festivala zajedno s gradom i županijom.

Predsjednik žirija, gospodin Branko Ognjenović je za kraj dodao kako su fileki često bili na njegovom obiteljskom stolu te da se itekako vrijedi potruditi da se to tradicionalno jelo ne zaboravi.  

"Četvrti Tripe fest će se održati u subotu 31.05 u restoranu Kod Bake. Početak je u 10 sati, glazbe, veselja i ostalih jela za neljubitelje fileka neće nedostajati, pa sjednite u auto i dođite na najveću feštu od tripica u regiji! Garešnica vas očekuje.", poziva Ribafish. 

7 laganih, kremastih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja se rade bez previše muke i filozofiranja Rižoto sa sirom i šparogama U kremasto varivo od graha možete dodati i malo špinata i sušenih rajčica Cheesecake od jagoda +2 Kremansta tjestenina s kozicama