Bilo bi lijepo živjeti i raditi u gradovima gdje je razina stresa na minimumu, ali ako već niste spremni i ne možete preseliti u neki od takvih gradova, možda nije loša ideja barem ih posjetiti i odmoriti dušu i tijelo...

Prema posljednjim istraživanjima koje je objavio Zipjet, njemački Stuttgart grad je s najmanjom razinom stresa na svijetu. Istraživanje je uključilo stvari koje izazivaju stres, poput nezaposlenosti, plaće, prometa, javnog prijevoza, sigurnosti, zagađenja i ostalih, a grad koji se ponosi Mercedesom pokazao se kao onaj u kojem stanovnike najmanje dotiču problemi i muke.Stuttgart, glavni grad pokrajine Baden – Wurttemberg, na prvom je mjestu između ostalog završio i zbog visoke percepcije sigurnosti, kupovne moći građana, zelenih površina i ravnopravnosti spolova. Segmenti u kojima je slabije ocijenjen su kvaliteta zraka i broj sunčanih dana, ali to očito ne smeta toliko da grad ne bi bio najopušteniji na svijetu.

Kao drugi grad u kojem se ne sekirate previše našao se Luksemburg, kod kojeg su posebno pohvaljene zelene površine, briga o zdravlju i socijalna sigurnost – uglavnom, sve ono što se od ovog prebogatog grada moglo i očekivati.Sve u svemu, njemački gradovi su se našli neočekivano visoko na listi, pa su uz prvoplasirani Stuttgart u TOP 10 mjesto pronašla još tri njemačka grada – Hannover, Munchen i Hamburg. Također, interesantno je kako se svi gradovi nalaze u Europi, osim australskog Sydneya.

TOP 10 opuštenih gradova

1. Stuttgart
2. Luksemburg
3. Hannover
4. Bern
5. Munchen
6. Bordeaux
7. Edinburgh
8. Sydney
9. Hamburg
10. Graz