Bilo bi lijepo živjeti i raditi u gradovima gdje je razina stresa na minimumu, ali ako već niste spremni i ne možete preseliti u neki od takvih gradova, možda nije loša ideja barem ih posjetiti i odmoriti dušu i tijelo...

Prema posljednjim istraživanjima koje je objavio Zipjet, njemački Stuttgart grad je s najmanjom razinom stresa na svijetu. Istraživanje je uključilo stvari koje izazivaju stres, poput nezaposlenosti, plaće, prometa, javnog prijevoza, sigurnosti, zagađenja i ostalih, a grad koji se ponosi Mercedesom pokazao se kao onaj u kojem stanovnike najmanje dotiču problemi i muke.



Stuttgart, glavni grad pokrajine Baden – Wurttemberg, na prvom je mjestu između ostalog završio i zbog visoke percepcije sigurnosti, kupovne moći građana, zelenih površina i ravnopravnosti spolova. Segmenti u kojima je slabije ocijenjen su kvaliteta zraka i broj sunčanih dana, ali to očito ne smeta toliko da grad ne bi bio najopušteniji na svijetu.

Kao drugi grad u kojem se ne sekirate previše našao se Luksemburg, kod kojeg su posebno pohvaljene zelene površine, briga o zdravlju i socijalna sigurnost – uglavnom, sve ono što se od ovog prebogatog grada moglo i očekivati.



Sve u svemu, njemački gradovi su se našli neočekivano visoko na listi, pa su uz prvoplasirani Stuttgart u TOP 10 mjesto pronašla još tri njemačka grada – Hannover, Munchen i Hamburg. Također, interesantno je kako se svi gradovi nalaze u Europi, osim australskog Sydneya.

TOP 10 opuštenih gradova

1. Stuttgart
2. Luksemburg
3. Hannover
4. Bern
5. Munchen
6. Bordeaux
7. Edinburgh
8. Sydney
9. Hamburg
10. Graz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju