• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Gdje se dobro jede i pije: Što se isplati probati na Tjednu restorana?

Kako biste isprobali nešto novo ili se dobro najeli na Tjednu restorana, donosimo pregled najzanimljivijih lokacija...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 17.10.2017 14:55 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti


Tjedan restorana ponovno je "u igri", a kuha se i uživa po cijeloj Hrvatskoj u večerama ili ručku koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert za 100 kuna po osobi. Prilika je to za testiranje gurmanske scene i skupljanje hedonističkog iskustva (koje zatreba kad ogladnimo) sve do 22. listopada. Izbor u Zagrebu i Splitu nije jednostavan, a među restoranima iz cijele Hrvatske nalaze se i oni iz Opatije, Ližnjana, Pomera, Baške Vode, Štrigova, Omiša, Dubrovnika i Osijeka.

Prilkom krstarenja jelovnicima nepca mame specijaliteti tradicionalne kuhinje, ozbiljni komadi mesa, specijaliteti od ribe, kao i zanimljivih kombinacija namirnica. Istaknuli smo glavna jela koja su nam se učinila zanimljiva, a nerijetko ih prate deserti i predjela od kojih rastu zazubice. Za detaljniji popis svih restorana i jela kliknite ovdje.
 

Kreativna kuhinja 

Apetit City u Masarykovoj ulici popularan je odabir na Tjednu restorana, a jelovnik je podijeljen na dio za ljubitelje mesa i riboljupce. Pileća prsa koja zahvaljujući francuskoj metodi sous vide (u vakuumu) postaju meka kao duša u Apetitu se kombiniraju s mirisnim začinima i pireom od buče te ozbiljno konkuriraju brudetu od sipe sa zapečenom palentom koji predstavlja glavno jelo na dalmatinskoj strani menija. Volite li kušati nešto novo, možete navratiti i u Argante (Hotel Antunović) gdje se carsko meso glazira medom i sojom, krumpir se peče tri puta, a prati ga coulis (gusti umak) od cikle i jabuke. Druga je varijanta brancin s ljuskicama krumpira i umakom od ružmarina, a treća vegetarijanska cikla u lisnatom tijestu.

Popisu modernih oaza pridružila se i Atlanta Bocca Marai s raugom jadranske lignje, svinjetinom nadahnutom francuskim načinima pripreme te kremastim rižotom od komorača i oraha. Domaće namirnice i maštovito kombiniranje sastojaka može se okusiti u restoranu Lateral te Bistrou Lauba, Muzeju, kao i restoranu Mašklin i Lata, u kojem se bijela riba kombinira s vanilijom, a inćuni s artičokama. Kod Kralja Tomislava u Sheratonu se također jede kreativno; piletina na tanjur dolazi s pestom od agruma, svinjetina se dimi i poslužuje s krokantnom pitom od gljiva, a tuna marinira u đumbiru i pravi društvo wasabiju i toplim sušijem sa šparogama.   


 

U carstvu mesa

U Kaptolskoj kleti, gdje kuha Tomislav Špiček, poslužuju se odležani odresci u umaku od samoborske muštarde, ražnjići od marinirane srnetine i vegetarijanske tortice od povrća s mandarinom. Balon, koji je najpoznatiji po sočnim biftecima i lijepoj terasi, nudi slatko-ljuta svinjska rebra, bakalar u škartocu te rižot od limete i masline. Dobro se jede i u Bistrou St. Michael, gdje će ljubitelji janjeće koljenice doći na svoje. U ponudi je i piletina s rižotom te filet bijele ribe u pivskom tijestu.


 

Okusi Mediterana

Volite li mediteransku kuhinju, možete navratiti u Fellini & Pag trattoriu, gdje se panceta mota oko pilećih medaljona, hobotnica marinira i peče na roštilju, a vegetarijanska tjestenina poslužuje s pestom. Fino se jede i u il Caminu, gdje se domaći istarski jastučići spajaju s kozicama, lungić s krumpirom, a rižot od sira naglašava kruškama. Kamanjo Gračanka, poznata po dobroj ribi na meniju nudi filet bijele ribe u tijestu, mesno pečenje ili domaće pripremljene makarone od koprive. Morskom meniju blagu prednost daju i u restoranu Burin, gdje se nudi file bijele ribe u umaku od kopra, ali i odležani biftek s njokima. Na Kajzerici u konobi Didov San možete kušati žabe, puževe i soparnik, ali i nešto klasičniju pljeksavicu s kajmakom. Konoba Primošten jedna je od rijetkih koja ostaje vjerna ribi, a od glavnih jela odabrati se može jadranska tuna, gregada i oborita riba sa žara.      

 

Dobra stara receptura 

Jedna od najstarijih zagrebačkih gostionica Dva Goluba kuha gulaš od divljači na prigorski od jelena i veprovine, kao i teletinu ispod peke, a V Starem Melinu "hvale" se da je sve domaće. U ponudi su lovačke lazanje i sabljarka. U Lanterni na Dolcu gdje inspiracija za jela dolazi iz kuharice napisane prošlog stoljeća možete naručiti medaljone lungića, salatu od tunjevine ili njoke s tartufima.        
 

Internacionalno 

Želite li otputovati okusima negdje drugdje, a ipak ostati u Zagrebu, Asia Gold nudi fuziju kineske, japanske, korejske i tajlandske kuhinje. Bota Šare u Zvonimirovoj ima odličan suši od lososa i gofa. Karaka Pirates vodi u Meksiko s enchiladama, fajitama i chimichangama, a Sveti Nikola u Makedoniju. Brewbites donosi slasti američke kuhinje u obliku rebarca s coleslaw salatom, pilećih burgera i brancina s povrćem.  
 

Sesvete i Sveta Nedelja 

Ako su vam bliže Sesvete nego Zagreb, na ručak ili večeru možete otići u Gallus koji priprema janjetinu s krumpirom, lungiće na kremi od kopriva te losos u zelenom pireu, a u restoranu Vallis jedu se teletina ispod peke, fuži s biftekom i grdobina u umaku od vina. Barrel je odlučio ponuditi puretinu s mariniranim gljivama, ramstek s vrganjima i brancina s narančom. Sveta Nedjelja je nedavno postala bogatija za restoran i hotel Santiny koji se ponosi kreativnom kuhinjom u kojoj se koriste namirnice s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava. Jadranska trlja i janjetina s valjušcima od kestena koje se ondje mogu isprobati zvuče slasno. 


Sisak

U Sisku možete jesti u Barunu, obiteljskom restoranu u centru, gdje se jedu marinirana krilca s grila sa špagetima od tikvica, svinjetina s kestenom i aronijom te janjetina u škartocu. U restoranu Cocktail meni je uzbudljiv: piletina se druži s kikirikijem i bulgurom, carsko meso sa satom od jabuke i black tiger kozice s povrćem iz woka.

> Kontinentalni gradić u Hrvatskoj koji je privukao i Amerikance


Na gurmanski izlet  

Vrijedi potegnuti i u Temple bar u Stubičke toplice, gdje se uživa u ramsteku zapečenom s vrganjima, carskom mesu s medom i kašotom s biftekom. Academia Bluesuna Hotela Kaj u Mariji Bistrici priprema specijalitete za ljubitelje domaće kuhinje: glaziranu svinjetinu prate bukovače i krumpir, teleća koljenica poslužuje se s kroketima, a na meniju je i pastrva. 

U Toplicama Sveti Martin pripremaju pureći i teleći odrezak s raznim prilozima te smuđa. Nađete li se u blizini Krapinskih toplica navratite u Villu Magdalenu na mariniranog ramsteka, čuda od svinjetine ili jesensku salatu.

U Mrežničkoj kući (Duga Resa) kombinira se lungić i sir škripavac s hrskavim krumpirom, potočna pastrva s komoračem, a kušati se može i jesenski rižot s hokaido tikvom.

Fino je i domaće i u Kleti Bolfan u Hraščini. Ako još niste, ondje možete kušati šiškrline (valjuške) od pirova brašna, prepustiti se gozbi od odojka, teletini s vrganjima i domaćim žgancima te ječmenoj kaši s bučom. 

> Luda imena sela i gradova: Batman, Tumidaj, Skočiđevojka, Babina Guzica....


Varaždin 

U Varaždinu možete navratiti u Angelus gdje se jede domaće i tradicionalno te odabrati između telećih okruglica s pečenom palentom, lazanja za vegetarijance i ragua od pastrve sa šurlicama. Kreativni kuhari restorana August smuđa kombiniraju s bademima, patku s narom, a svinjetinu s tartufatom i domaćim kukuruznim njokima. U Park Boutique hotelu jedu se pačja prsa s valjušcima od kestena, oslić ili marinirana svinjetina. U Varaždinu je i Verglec koji mami teletinom, govedinom ili smuđem.

 

Čakovec

U čakovečkom restoranu Barok miriše na teleće obraze s umakom i punjene knedle, nadjevenog lungića s umakom od gljiva i mlincima te štuku omotanu blitvom s umakom, a dobro se možete provesti u Mundoaki gdje glavnu ulogu igraju raskošni rižot s crnim trubama, losos i sporo pečena patka. Bistro & Winery Shamper koji se nalazi unutar atrija Starog grada nudi pečenicu od svinje mangulice, kunića i zapečeni patlidžan. Seosko domaćinstvo Stara Preša u Šenkovcu također ima "nekaj za prigriznut"; od janjetine do patke s mlincima do svinjetine.
 

Split

Tražite li gluten free jelovnik u Splitu, navratite u Augubio Congo gdje se jede rižot od dimljenih dagnji, a slasno zvuče i pačja prsa te domaći njoki sa špinatom i fetom. Bajamonti u ponudi ima francuski klasik, juneći odrezak filet mignon, janjetinu ili losos koji pozornost plijeni u kombinaciji s crnom palentom i šalšom. Para di šoto nudi jela pripremljena bez mnogo kompliciranja od lungića i brancina. Uje oil Bar sporo kuha janje, priprema konkretne vegetarijanske salate i kozice sa slanutkom.

Hotel Park na Bačvicama spaja tradicionalne specijalitete s modernim načinom pripreme. U ponudi imaju pašticadu s pireom od buče i tartufa, gregadu od lignji s orzom te raviole s artičokama. U Da'Maru mame delicije mediteranske kuhinje poput tjestenine s pestom, fileta tune s kvinojom i mirisnog lungića s krumpirom, a Debelly priprema cheese ili vegetarijanski burger, pileće rolade s pancetom i rižot od jadranskih kozica.

U Podstrani posjetite restoran Conlemani hotela Le Meridien Lav i prepustite se talijanskim utjecajima karbonare, tjestenini s pestom od oraha ili pizzom.


 

Pula  

Restoran Adrion Aparthotel u Puli meso mladog magarca zaokružuje umakom od terana, a za one koji nisu ljubitelji pulića, u ponudi je i brancin sa žara s umakom od motra te lungić na mediteranski. Hotel Amfiteatar također nudi okuse tradicije poput pljukanaca s boškarinom, oradu u škartocu i rižot od povrća, a u Kantini se kombiniraju crni njoki s hobotnicom, odležani ramstek, kao i tikva punjena rižom, rajčicom i gorgonzolom. U Puli možete navratiti i u Ribarsku kolibu gdje se spremaju mesna i riblja jela.

  • #gdje sjesti
  • #Tjedan restorana
  • #Restoran
  • #Hrvatska
  • #tradicija
  • #specijaliteti
  • #moderna kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Na osami: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji na odmoru žele mir i tišinu
Na osami
20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču
Pokrovitelj Diners
City break za pamćenje: Spoj kulture, šopinga i uživanja u Beču

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
Nakon optužbi za silovanje skandalozno reagirali iz Omnia Deo
reakcija
Nakon optužbi za silovanje skandalozno reagirali iz Omnia Deo
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Tko je Marko Kovač, sin Anice i Roberta Kovača?
sportski nasljednik
Znate li tko je ovo? Visok je 208 cm i sin je jednog od naših najpoznatijih parova
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovo je povezano s 850 % većim rizikom od raka debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba!
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
tech
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
Oceane Dodin progovorila o estetskoj operaciji grudi
Progovorila o operaciji
FOTO "Znala sam da će pričati o mojim grudima": Poznata tenisačica ne može podnijeti jedno pitanje
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
MasterChef: Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
ŠTO MISLITE?
Borba za mjesto u MasterChefu se nastavlja! Čija će replika podbaciti?
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
sve
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Fuliranje - 14
Hrpa festivala i događanja

Najukusniji dio godine: Gdje u Lijepoj Našoj možemo fino jesti ove jeseni i zime

Čokolada neće biti zvijezda samo na festivalu, već će se umiješati i drugdje, pa će se tako naći na menijima opatijskih restorana, u ponudi kavana, pa čak i u posebnim tretmanima spa-centara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

  • Fuliranje - 14 Hrana i piće
    Hrpa festivala i događanja

    Najukusniji dio godine: Gdje u Lijepoj Našoj možemo fino jesti ove jeseni i zime

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close