Tjedan restorana ponovno je "u igri", a kuha se i uživa po cijeloj Hrvatskoj u večerama ili ručku koji uključuju predjelo, glavno jelo i desert za 100 kuna po osobi. Prilika je to za testiranje gurmanske scene i skupljanje hedonističkog iskustva (koje zatreba kad ogladnimo) sve do 22. listopada. Izbor u Zagrebu i Splitu nije jednostavan, a među restoranima iz cijele Hrvatske nalaze se i oni iz Opatije, Ližnjana, Pomera, Baške Vode, Štrigova, Omiša, Dubrovnika i Osijeka.

Prilkom krstarenja jelovnicima nepca mame specijaliteti tradicionalne kuhinje, ozbiljni komadi mesa, specijaliteti od ribe, kao i zanimljivih kombinacija namirnica. Istaknuli smo glavna jela koja su nam se učinila zanimljiva, a nerijetko ih prate deserti i predjela od kojih rastu zazubice. Za detaljniji popis svih restorana i jela kliknite ovdje.
 

Kreativna kuhinja 

Apetit City u Masarykovoj ulici popularan je odabir na Tjednu restorana, a jelovnik je podijeljen na dio za ljubitelje mesa i riboljupce. Pileća prsa koja zahvaljujući francuskoj metodi sous vide (u vakuumu) postaju meka kao duša u Apetitu se kombiniraju s mirisnim začinima i pireom od buče te ozbiljno konkuriraju brudetu od sipe sa zapečenom palentom koji predstavlja glavno jelo na dalmatinskoj strani menija. Volite li kušati nešto novo, možete navratiti i u Argante (Hotel Antunović) gdje se carsko meso glazira medom i sojom, krumpir se peče tri puta, a prati ga coulis (gusti umak) od cikle i jabuke. Druga je varijanta brancin s ljuskicama krumpira i umakom od ružmarina, a treća vegetarijanska cikla u lisnatom tijestu.

Popisu modernih oaza pridružila se i Atlanta Bocca Marai s raugom jadranske lignje, svinjetinom nadahnutom francuskim načinima pripreme te kremastim rižotom od komorača i oraha. Domaće namirnice i maštovito kombiniranje sastojaka može se okusiti u restoranu Lateral te Bistrou Lauba, Muzeju, kao i restoranu Mašklin i Lata, u kojem se bijela riba kombinira s vanilijom, a inćuni s artičokama. Kod Kralja Tomislava u Sheratonu se također jede kreativno; piletina na tanjur dolazi s pestom od agruma, svinjetina se dimi i poslužuje s krokantnom pitom od gljiva, a tuna marinira u đumbiru i pravi društvo wasabiju i toplim sušijem sa šparogama.   


 

U carstvu mesa

U Kaptolskoj kleti, gdje kuha Tomislav Špiček, poslužuju se odležani odresci u umaku od samoborske muštarde, ražnjići od marinirane srnetine i vegetarijanske tortice od povrća s mandarinom. Balon, koji je najpoznatiji po sočnim biftecima i lijepoj terasi, nudi slatko-ljuta svinjska rebra, bakalar u škartocu te rižot od limete i masline. Dobro se jede i u Bistrou St. Michael, gdje će ljubitelji janjeće koljenice doći na svoje. U ponudi je i piletina s rižotom te filet bijele ribe u pivskom tijestu.


 

Okusi Mediterana

Volite li mediteransku kuhinju, možete navratiti u Fellini & Pag trattoriu, gdje se panceta mota oko pilećih medaljona, hobotnica marinira i peče na roštilju, a vegetarijanska tjestenina poslužuje s pestom. Fino se jede i u il Caminu, gdje se domaći istarski jastučići spajaju s kozicama, lungić s krumpirom, a rižot od sira naglašava kruškama. Kamanjo Gračanka, poznata po dobroj ribi na meniju nudi filet bijele ribe u tijestu, mesno pečenje ili domaće pripremljene makarone od koprive. Morskom meniju blagu prednost daju i u restoranu Burin, gdje se nudi file bijele ribe u umaku od kopra, ali i odležani biftek s njokima. Na Kajzerici u konobi Didov San možete kušati žabe, puževe i soparnik, ali i nešto klasičniju pljeksavicu s kajmakom. Konoba Primošten jedna je od rijetkih koja ostaje vjerna ribi, a od glavnih jela odabrati se može jadranska tuna, gregada i oborita riba sa žara.      

 

Dobra stara receptura 

Jedna od najstarijih zagrebačkih gostionica Dva Goluba kuha gulaš od divljači na prigorski od jelena i veprovine, kao i teletinu ispod peke, a V Starem Melinu "hvale" se da je sve domaće. U ponudi su lovačke lazanje i sabljarka. U Lanterni na Dolcu gdje inspiracija za jela dolazi iz kuharice napisane prošlog stoljeća možete naručiti medaljone lungića, salatu od tunjevine ili njoke s tartufima.        
 

Internacionalno 

Želite li otputovati okusima negdje drugdje, a ipak ostati u Zagrebu, Asia Gold nudi fuziju kineske, japanske, korejske i tajlandske kuhinje. Bota Šare u Zvonimirovoj ima odličan suši od lososa i gofa. Karaka Pirates vodi u Meksiko s enchiladama, fajitama i chimichangama, a Sveti Nikola u Makedoniju. Brewbites donosi slasti američke kuhinje u obliku rebarca s coleslaw salatom, pilećih burgera i brancina s povrćem.  
 

Sesvete i Sveta Nedelja 

Ako su vam bliže Sesvete nego Zagreb, na ručak ili večeru možete otići u Gallus koji priprema janjetinu s krumpirom, lungiće na kremi od kopriva te losos u zelenom pireu, a u restoranu Vallis jedu se teletina ispod peke, fuži s biftekom i grdobina u umaku od vina. Barrel je odlučio ponuditi puretinu s mariniranim gljivama, ramstek s vrganjima i brancina s narančom. Sveta Nedjelja je nedavno postala bogatija za restoran i hotel Santiny koji se ponosi kreativnom kuhinjom u kojoj se koriste namirnice s obližnjih poljoprivrednih gospodarstava. Jadranska trlja i janjetina s valjušcima od kestena koje se ondje mogu isprobati zvuče slasno. 


Sisak

U Sisku možete jesti u Barunu, obiteljskom restoranu u centru, gdje se jedu marinirana krilca s grila sa špagetima od tikvica, svinjetina s kestenom i aronijom te janjetina u škartocu. U restoranu Cocktail meni je uzbudljiv: piletina se druži s kikirikijem i bulgurom, carsko meso sa satom od jabuke i black tiger kozice s povrćem iz woka.

> Kontinentalni gradić u Hrvatskoj koji je privukao i Amerikance


Na gurmanski izlet  

Vrijedi potegnuti i u Temple bar u Stubičke toplice, gdje se uživa u ramsteku zapečenom s vrganjima, carskom mesu s medom i kašotom s biftekom. Academia Bluesuna Hotela Kaj u Mariji Bistrici priprema specijalitete za ljubitelje domaće kuhinje: glaziranu svinjetinu prate bukovače i krumpir, teleća koljenica poslužuje se s kroketima, a na meniju je i pastrva. 

U Toplicama Sveti Martin pripremaju pureći i teleći odrezak s raznim prilozima te smuđa. Nađete li se u blizini Krapinskih toplica navratite u Villu Magdalenu na mariniranog ramsteka, čuda od svinjetine ili jesensku salatu.

U Mrežničkoj kući (Duga Resa) kombinira se lungić i sir škripavac s hrskavim krumpirom, potočna pastrva s komoračem, a kušati se može i jesenski rižot s hokaido tikvom.

Fino je i domaće i u Kleti Bolfan u Hraščini. Ako još niste, ondje možete kušati šiškrline (valjuške) od pirova brašna, prepustiti se gozbi od odojka, teletini s vrganjima i domaćim žgancima te ječmenoj kaši s bučom. 

> Luda imena sela i gradova: Batman, Tumidaj, Skočiđevojka, Babina Guzica....


Varaždin 

U Varaždinu možete navratiti u Angelus gdje se jede domaće i tradicionalno te odabrati između telećih okruglica s pečenom palentom, lazanja za vegetarijance i ragua od pastrve sa šurlicama. Kreativni kuhari restorana August smuđa kombiniraju s bademima, patku s narom, a svinjetinu s tartufatom i domaćim kukuruznim njokima. U Park Boutique hotelu jedu se pačja prsa s valjušcima od kestena, oslić ili marinirana svinjetina. U Varaždinu je i Verglec koji mami teletinom, govedinom ili smuđem.

 

Čakovec

U čakovečkom restoranu Barok miriše na teleće obraze s umakom i punjene knedle, nadjevenog lungića s umakom od gljiva i mlincima te štuku omotanu blitvom s umakom, a dobro se možete provesti u Mundoaki gdje glavnu ulogu igraju raskošni rižot s crnim trubama, losos i sporo pečena patka. Bistro & Winery Shamper koji se nalazi unutar atrija Starog grada nudi pečenicu od svinje mangulice, kunića i zapečeni patlidžan. Seosko domaćinstvo Stara Preša u Šenkovcu također ima "nekaj za prigriznut"; od janjetine do patke s mlincima do svinjetine.
 

Split

Tražite li gluten free jelovnik u Splitu, navratite u Augubio Congo gdje se jede rižot od dimljenih dagnji, a slasno zvuče i pačja prsa te domaći njoki sa špinatom i fetom. Bajamonti u ponudi ima francuski klasik, juneći odrezak filet mignon, janjetinu ili losos koji pozornost plijeni u kombinaciji s crnom palentom i šalšom. Para di šoto nudi jela pripremljena bez mnogo kompliciranja od lungića i brancina. Uje oil Bar sporo kuha janje, priprema konkretne vegetarijanske salate i kozice sa slanutkom.

Hotel Park na Bačvicama spaja tradicionalne specijalitete s modernim načinom pripreme. U ponudi imaju pašticadu s pireom od buče i tartufa, gregadu od lignji s orzom te raviole s artičokama. U Da'Maru mame delicije mediteranske kuhinje poput tjestenine s pestom, fileta tune s kvinojom i mirisnog lungića s krumpirom, a Debelly priprema cheese ili vegetarijanski burger, pileće rolade s pancetom i rižot od jadranskih kozica.

U Podstrani posjetite restoran Conlemani hotela Le Meridien Lav i prepustite se talijanskim utjecajima karbonare, tjestenini s pestom od oraha ili pizzom.


 

Pula  

Restoran Adrion Aparthotel u Puli meso mladog magarca zaokružuje umakom od terana, a za one koji nisu ljubitelji pulića, u ponudi je i brancin sa žara s umakom od motra te lungić na mediteranski. Hotel Amfiteatar također nudi okuse tradicije poput pljukanaca s boškarinom, oradu u škartocu i rižot od povrća, a u Kantini se kombiniraju crni njoki s hobotnicom, odležani ramstek, kao i tikva punjena rižom, rajčicom i gorgonzolom. U Puli možete navratiti i u Ribarsku kolibu gdje se spremaju mesna i riblja jela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju