Kupila sam kompot od marelica s namjerom da ispečem kolač. Polako sam već sita kolača s čokoladom. Njih radim najčešće i uvijek ubacim malo čokolade i tamo gdje nije predviđeno. Čokoholičar, o da! :)

Osim marelica kupila sam i mljevene bademe (za još jedan pokušaj macaronsa – ne odustajem!). Na kraju sam spojila mljevene bademe i marelice u kombinaciji s prhkim tijestom. Frangipane tart s marelicama bio je pun pogodak! A macaronsi će čekati neku drugu priliku. :)

Još Barbarinih priča i recepata potražite na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.



Frangipane tart s marelicama

Sastojci:


Prhko tijesto:

120 g pšeničnog brašna
50 g maslaca
1 žlica hladne vode
1 žumanjak
Prstohvat soli
Žlica šećera

Nadjev:

Kompot od marelica
1 jaje
50 g maslaca
50 g šećera
60 g mljevenih badema
Ekstrakt vanilije

Priprema:

1. Upalite pećnicu na 180°C.

2. U zdjelu dodajte brašno i na kockice narezan hladan maslac.

3. Pomiješajte ove sastojke tako da dobijete mrvičastu teksturu.

4. Zatim dodajte žumanjak, šećer, sol i zamijesite glatko tijesto.

5. Tijesto ostavite 10 minuta u zamrzivaču ili 45 minuta u hladnjaku.

6. Zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite u kalup za pečenje.

7. Tijesto utisnite tako da vam stranice budu visoke oko 2 cm.

8. Tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10 minuta.

9. Za to vrijeme pripremite nadjev. Pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Zatim dodajte jaje, ekstrakt vanilije i bademe.

10. Na polupečeno tijesto dodajte nadjev od badema i na vrh posložite marelice iz kompota ili svježe.

11. Vratite u pećnicu i pecite još 30-tak minuta.

12. Gotov tart ostavite da se ohladi i poslužite ga uz kavu ili čaj.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju