Kupila sam kompot od marelica s namjerom da ispečem kolač. Polako sam već sita kolača s čokoladom. Njih radim najčešće i uvijek ubacim malo čokolade i tamo gdje nije predviđeno. Čokoholičar, o da! :)
Osim marelica kupila sam i mljevene bademe (za još jedan pokušaj macaronsa – ne odustajem!). Na kraju sam spojila mljevene bademe i marelice u kombinaciji s prhkim tijestom. Frangipane tart s marelicama bio je pun pogodak! A macaronsi će čekati neku drugu priliku. :)
Još Barbarinih priča i recepata potražite na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.
Frangipane tart s marelicama
Sastojci:
Prhko tijesto:
120 g pšeničnog brašna
50 g maslaca
1 žlica hladne vode
1 žumanjak
Prstohvat soli
Žlica šećera
Nadjev:
Kompot od marelica
1 jaje
50 g maslaca
50 g šećera
60 g mljevenih badema
Ekstrakt vanilije
Priprema:
1. Upalite pećnicu na 180°C.
2. U zdjelu dodajte brašno i na kockice narezan hladan maslac.
3. Pomiješajte ove sastojke tako da dobijete mrvičastu teksturu.
4. Zatim dodajte žumanjak, šećer, sol i zamijesite glatko tijesto.
5. Tijesto ostavite 10 minuta u zamrzivaču ili 45 minuta u hladnjaku.
6. Zatim ga razvaljajte na papiru za pečenje i prebacite u kalup za pečenje.
7. Tijesto utisnite tako da vam stranice budu visoke oko 2 cm.
8. Tijesto izbodite vilicom i stavite u pećnicu na 10 minuta.
9. Za to vrijeme pripremite nadjev. Pjenasto izmiksajte maslac i šećer. Zatim dodajte jaje, ekstrakt vanilije i bademe.
10. Na polupečeno tijesto dodajte nadjev od badema i na vrh posložite marelice iz kompota ili svježe.
11. Vratite u pećnicu i pecite još 30-tak minuta.
12. Gotov tart ostavite da se ohladi i poslužite ga uz kavu ili čaj.