Često slušamo o robi i stvarima "made in China", koje su odavno preplavile kako europsko, tako i hrvatsko tržište. No, jedan Britanac koji živi u Kini odlučio je izmisliti, kako ga on naziva, "originalni kineski suvenir". I vjerovali ili ne, čovjek doslovno prodaje "zrak".

Već godinama nebo iznad kineskih velikih gradova sive je boje. Posljedica je to ogromnog zagađenja, a Dominic Johnson odlučio je iskoristiti upravo to zagađenje te je počeo prodavati smog u limenkama.

Naime, Johnson, koji već posjeduje butik u Pekingu, odlučio je proširiti biznis i u limenkama prodaje ono što reklamira kao "pekinški zrak". Biznis je sjajno krenuo, a zrak u ovom slučaju je daleko od besplatnog. Svaka limenka stoji 4 dolara.

I sam kreator ovog suvenira priznao je da je sve krenulo kao šala, no interes za pekinškim zrakom pokazao se golemim, pa bi bilo glupo prestati ga prodavati. Uostalom, ovo nije novost na svjetskoj razini, pa je tako poznato da kineski turisti u Kanadi kupuju limenke njihova zraka, kako bi mogli i doma uživati u svježem i čistom zraku. Neki ih naručuju i s Interneta, a nama iskreno, cijela ova priča djeluje smiješno.

Ipak, čini se kako svaka roba na kraju nađe kupca, pa će tako možda i snalažljivi Dominic, prodajući zagađeni zrak, uskoro doći i do prvog milijuna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju