Naravno da je lijepo otići u Grad Svjetlosti i popeti se na Eiffelov toranj. Ništa manje lijepo nije ni uživati na ulicama Londona, a bome ni amsterdamski kanali i muzeji nisu za baciti. No riječ je ujedno i o skupim i "krcatim" destinacijama na kojima sve vrvi od turista, pa ako tražite nešto posebnije i s manje gužve, predlažemo da umjesto poznatih destinacija odaberete one "neotkrivene", a često i jednako atraktivne.

Utrecht > Amsterdam

Umjesto glavnog grada Nizozemske zaputite se u Utrecht, grad u kojem je dom (ili u njegovoj blizini) pronašao slavni frontmen Azre Johnny Štulić. Ovdje također gradom prolaze kanali i nalazi se ogroman broj muzeja, koji vam nude mnogo toga; od nizozemskih majstora pa sve do aboridžinske umjetnosti. Od amsterdamskog aerodroma treba vam tek pola sata vlakom.

Torino > Kopenhagen


Skupu dansku prijestolnicu zamijenite nešto jeftinijim Torinom, koji, iako prekrasan, rijetko se spominje među gradovima koji su "must see" na Čizmi. Zapravo, s obzirom na postojanje Rima, Firence, Venecije i sličnih, to i nije toliko čudno, ali i Torino može štošta ponuditi. Muzej Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea jedan je od najboljih u Italiji, a dizajnerskih dućana, hipsterskih barova i kafića ima pregršt. Također, grad je poznat i po svojoj gastronomiji, pa ako možete, priuštite si neko dobro vino u kombinaciji s tartufima…

Torino Torino (Foto: Guliver/Thinkstock)

Manchester > London

Grad koji je nekad bio najpoznatiji po tekstilnoj industriji danas raste u svakom pogledu. Kulturna je ponuda bogata, svakako posjetite Whitwort Art Gallery, a ni gastronomija mnogo ne zaostaje. Tako ćete u Northern Quarter pronaći barove i restorane koji gotovo uopće ne zaostaju za onim londonskim, a ako patite za luksuznim smještajem, ovdje bezobrazno skupi hoteli niču kao gljive poslije kiše.

Budimpešta > Beč

Beč je uistinu prekrasan, ali bome ni Budimpešta ne zaostaje za njim. Široke avenije, impozantne građevine (dovoljno je vidjeti zgradu parlamenta, na primjer) i dobar noćni život garancija su da vam ovdje neće biti dosadno. Također, u mnogim napuštenim zgradama otvoreni su pubovi, pa nemojte propustiti ni taj dio prilikom obilaska grada.

Lille > Pariz

Za one koji silno žele osjetiti dašak Pariza, ali im se ne da ići u gužvu, Lille je sjajna alternativa. Kulturna je ponuda bogata, a Palais des Beaux Arts de Lille smatra se najboljim muzejom u zemlji nakon Louvrea. On čuva djela majstora kao što su Rubens i Van Dyck, a onima koji vole životinje topla je preporuka odlazak u zoološki vrt.

Uzbudljiva prošlost: Mračne tajne i jezive legende hrvatskih dvoraca Dvorac Veliki Tabor-2 Dvorac Veliki Tabor Veliki Tabor - 4 +0 Veliki Tabor - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju