Amsterdam ili „Venecija Sjevera“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim i omiljeno je odredište milijuna turista iz cijeloga svijeta. Oni koji su već bili u Amsterdamu vrlo vjerojatno razmišljaju o ponovnom posjetu, a oni koji ga još nisu vidjeli zasigurno ga imaju pri vrhu liste željenih destinacija za putovanje. Amsterdam je i jedno od najboljih mjesta za život, a njegovi su stanovnici prema anketama - među najsretnijima na svijetu.

Zahvaljujući projektu Pop up Amsterdam, od 8. do 25. travnja popularni Babbar u Petrinjskoj 7 postaje mjesto na kojem će se moći uživati u svemu najboljem što Amsterdam nudi. Tulipani, klompe, bicikli, vafli, vrhunsko pivo, glazba i zabava – sve to i još niz iznenađenja naći će se na Pop up Amsterdamu.


Cilj ovog zabavnog i kulturnog projekta, osmišljenog na popularnoj pop up platformi kreativnih događanja koja privremeno prenamjenjuju i koriste lokacije u gradu na nov, inovativan način, je promocija Amsterdama, nizozemske kulture i načina života. Prepoznatljivi elementi grada poznatog po ekološkoj osviještenosti, raznolikosti, otvorenosti prema drugim kulturama i nacijama, vrhunskom dizajnu, dobroj hrani i najboljem pivu, tijekom dva i pol tjedna provlačit će se kroz zanimljiv i bogat program pod geslom "Dobre trenutke vrijedi ponoviti" kojeg organizatori pripremaju u sklopu događanja.

Pop up Amsterdam donosi ukupno 18 dana kulturnog i zabavnog programa pod geslom „Dobre trenutke vrijedi ponoviti“ te je podijeljen u pet tematskih cjelina:

Utorak je dan za Pop corn cinema. U najpoznatijim nizozemskim filmovima uživat će se uz vrhunsko nizozemsko pivo Amstel Premium Pilsener i besplatne kokice.

Srijeda je izložbeni dan u sklopu kojeg će biti predstavljene najpoznatije amsterdamske vizure. Posjetitelji će moći doživjeti A'dam, kako ga često zovu, u njegovoj punoj ljepoti kroz izložene znamenitosti.

Četvrtak će u pravom smislu biti „mali petak“ jer u amsterdamskoj verziji na Pop up Amsterdam dolaze nesvakidašnji DJ-evi. Poznati hrvatski glumci, plesači i umjetnici uživjet će se u ulogu DJ-a, a kroz program će provući i najbolje od Nizozemske.

Petku
se svi vesele jer najavljuje vikend, a ima li što bolje nego ga započeti uz ritmove jazza na JAZZ after work druženju. Druženje će od 17 do 20 sati začiniti tri jazz benda, a atmosferu će zagrijavati jedan od najboljih gitarista u regiji Joe Pandur.

Subotom se spava malo dulje, a energijom za cijeli dan i noć opskrbljuje se na brunch dayu. Od 11 do 16 sati posjetitelji će moći kušati najbolje od nizozemskih zalogaja, uz neizostavni sir, poffertjes, stroopwafel, bitterballen, te nazdraviti, naravno, najboljim amsterdamskim pivom.

Cjelokupan program Pop up Amsterdama začinjen je i s par malih iznenađenja. Za sve pivoljupce priprema se posebna „poslastica“ – točeno Amstel Premium Pilsener koje će se prvi put moći kušati u Hrvatskoj i regiji. Uz to, za svaka dva kupljena Amstel piva, posjetitelji će treće dobiti gratis.

Nagrađuju se i oni koji misle na okoliš, pa svi koji kao pravi Nizozemci dopedaliraju na Pop up Amsterdam dobivaju Amstel pivo od 0,1l. Ako nizozemski premijer može biciklom na posao, mogu i Pop up Amsterdamci na pivo!

Humanitarni karakter
Osim zabave Pop up Amsterdam širi i humanitarnu svijest. Tako će se u cvjećarnici u sklopu Babbara prodavati nizozemski tulipani, koji su poznati i po tome da se već tridesetak godina u ovo vrijeme njih nekoliko desetaka tisuća direktno iz Nizozemske dostavlja i ukrašava Trg svetog Petra u Vatikanu tijekom uskršnje mise. Sav prikupljeni novac ove humanitarne akcije donirat će se Centru za inkluzivne radne aktivnosti koji se zalaže za uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u redovne radne uvjete. Humanitarci široke ruke iznad 50 kuna dobit će i pivo.

U Nizozemskoj će se ovoga vikenda, kao i kod nas, bojati i ići u potragu za pisanicama, peći uskršnji kruh, guštati u dugom uskršnjem doručku. A nakon što prođu blagdani, duži proljetni dani mogu biti zanimljiviji, veseliji i bogatiji uz Pop Up Amsterdam.

Sretan Uskrs i vidimo se! Ili po nizozemski Vrolijk Pasen en tot ziens!


Na Pop up Amsterdamu svi pričaju nizozemski:

bok! – Hoi! Hallo! [Hoj! Halou!]
Nizozemska – Nederland [Nejderland]
pivo – bier [biir]
sir – kaas [kaas]
tulipan – tulp [tulp]
bicikl – fiets [fits]
vjetrenjača – molen [moule]
proljeće - lente / voorjaar [lente / foorjaar]
grad – stad [stat]
klompe – klompen [klumpe]

Vidimo se u Babbaru, uživajte u fotogaleriji s otvorenja!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju