Regija na samoj granici Slovenije i Italije s vinogradima razmještenim na obje strane, prava je oaza za uzgoj vinove loze. Utjecaj blage mediteranske klime, bogato plodno tlo te Alpe koje donose svježinu i istodobno štite od prodora hladnog zraka sa sjevera stvorili su preduvjete za nastanak vina vrhunske kvalitete.

Imanje Ščurek danas se rasprostire na 20 hektara vinograda od kojih se nešto više od polovice nalazi na talijanskoj strani Brda. U šali ćete vinara Stojana Ščureka često čuti da govori kako se specijalizirao za proizvodnju vina i sinova. No, da u šali ima istine svjedoči 80 000 butelja godišnje proizvodnje i čak pet sinova od kojih su dvojica školovani enolozi.

Što se prodaje tiče oko 45 posto otpada na izvoz u Austriju, Švicarsku, Češku, Njemačku, Italiju, Hrvatsku, BiH i Srbiju. Ako ćemo vjerovati izreci koja kaže da se u vinu ogleda karakter vinara koji ga je stvorio, onda je Stara brajda belo izvrstan primjer za to. Vino nastalo iz vinograda starih 40 godina čini pet autohtonih sorti – Rebula, Pikolit, Glera, Pika i Tržarka. Iznimno moćno i strukturirano vino, fino izbalansiranih karakteristika svake od prisutnih sorti zaokruženo dozom elegancije. Puno života i uvijek spremno za dobro društvo baš kao i Stojan. Da, možete ga probati već u ovaj četvrtak!

Vinoteka Bornstein vas ponosno poziva na ŠČUREK Wine Experience, u četvrtak 22.05'14. s početkom u 20:00 h, kroz 5 vina koja će vam predstaviti Stojan Ščurek, kao i fine zalogajčiće chefa Uroša Klineca, kako biste bolje doživjeli eleganciju Goriških brda. Cijena ulaznice je 150 kn, punkufer mora biti za tim stolom, dakle, trebate i vi!

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju