Marakeš
, ili kako ga mnogi nazivaju, Crveni Grad, prepun je turističkih atrakcija. Baš poput pravog živućeg organizma, grad pršti životom. Uske i vijugave ulice prepune su ljudi koji su zaokupljeni obavljanjem svakodnevnih obaveza. Na glavnom gradskom trgu uz ljude ćete naići i na neke neobične ”gradske” životinje kao što su ovce i kokoši, no neka vas to ne zbuni jer Marakeš je grad koji je po mnogočemu drugačiji od drugih. Kad spominjemo zanimljivosti, nedaleko od gradskih zidina se nalazi i jedna sasvim drugačija turistička atrakcija – nekadašnji dom dizajnera Yvesa Saint Laurenta te njegova dugogodišnjeg partnera Pierra Bergea.

Danas je to muzej koji je smješten u tipičnoj marokanskoj kući koja je izgrađena u stilu art decoa, okružen egzotičnim biljem te slavi upravo ono što je i sam Yves Saint Laurent, između ostalog, slavio – berbersku kulturu. Nekad njihovo privatno sklonište za bijeg od svijeta, a danas mjesto koje posjetitelji obožavaju, promijenilo je svoju najmjenu jer je to bila želja Pierra Bergea nakon smrti Laurenta. Htio je otvoriti mjesto koje će u budućnosti postati svojevrsni ”kulturni centar”.

Majorelle Garden Majorelle Garden (Foto: Gulliver/Thinkstock)

The Majorelle Garden

Oko same kuće prostire se i Majorelle Garden – botanički vrt koji obuhvaća površinu od gotovo deset tisuća metara kvadratnih i koji je pravo umjetničko djelo u srcu pustinje Maroka. Vrt je dizajnirao francuski umjetnik, orijentalist Jacques Majorelle, po kojem i danas nosi ime, a da bi vrt danas bio ono što jest, bilo je potrebno gotovo 40 godina. Sve je započelo 1923. godine kada se počelo s planiranjem vrta, da bi se svega sedam godina kasnije u srcu vrta izgradila i vila, kasnije dom Laurenta i Bergea koji su cijeloj kući u 80-im godinama dali novi izgled i spasili je od propadanja. "Berbersko" plava boja vile toliko je specifična da i dana danas nosi Majorelleovo ime. Danas su i vila i vrt otvoreni za javnost, a svi posjetitelji mogu, osim u prirodnim ljepotama biljaka, uživati i u promatranju ptica, jer je sam vrt dom preko 15 vrsta endemskih ptica koje su specifične za sjevernu Afriku.

Muzej islamske umjetnosti Marakeša

U samoj vili smješten je i Muzej islamske umjetnosti Marakeša koji donosi brojne zanimljive eksponate – tekstil s područja sjeverne Afrike, ali i privatne kolekcije dizajnera Yvesa Saint Laurenta. Uz tekstil, u muzeju možete istražiti i keramiku, nakit te slike umjetnika Majorellea i drugih.

Za posjet Majorelle Gardenu trebat ćete izdvojiti 70 dirhama (48 kuna), dok ćete još 30 dirhama (21 kunu) trebati izdvojiti za Muzej. Ako ste student, imate i popust, ulaz u vrt platit ćete samo 25 dirhama (17 kuna) i isto toliko za muzej. 

Jardin Majorelle

Rue Yves Saint Laurent, Marrakech, Morocco
+212 (0)5 24 31 30 47, info@jardinmajorelle.com, www.jardinmajorelle.com
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju