Juha od borovnica ljeti se u Švedskoj poslužuje hladna, a zimi topla. Blåbärssoppa se u ožujku pije iz pljoski za vrijeme najvećeg i najstarijeg natjecanja u skijaškom trčanju u svijetu po imenu Vasaloppeta.
Evo kako je možete pripremiti i u vlastitom domu.
Sastojci za toplu juhu:
350 grama borovnica (svježih ili odleđenih)
4 žlice šećera u prahu
700 m vode
1 i pol žlica škroba krumpira
Priprema:
1. Oprane i očišćene borovnice stavite kuhati u vodu s šećerom na umjerenoj temperaturi oko 15 do 30 minuta.
2. Miješajte dok se šećer u potpunosti ne rastopi.
3. Kada se borovnice raskuhaju, maknite juhu s vatre i u nju polako umiješajte krumpirov škrob koji ste prethodno rastopili u malo vode.
4. Dobro promiješajte, vratite na laganu vatru i kuhajte još neko vrijeme dok se juha ne zgusne. Pošećerite po potrebi.
5. Juhu poslužite toplu s nešto svježih borovnica.
Savjet plus:
Ako juhu želite poslužiti hladnu, borovnice kuhajte kraće – oko četiri do pet minuta, prije nego što ih stavite u blender i smiksate sadržaj. Nakon toga ih vratite u lonac i zgusnite krumpirovim škrobom. Ohladite juhu pa ju ukrasite s nešto šećera u prahu.