Iako je putovanje na Jadran postalo već sinonimom za uspješan ljetni godišnji odmor, odvažite se i istražite hrvatske rijeke. Ima ih mnogo i svaka ima nešto po čemu je posebna. Bilo da se radi o čistoći, prirodi, flori ili fauni, odlučite li se na posjet, nećete pogriješiti.

Hrvatska obiluje rijekama koje pripadaju crnomorskom i jadranskom slivu. Možemo ih podijeliti na nizinske, središnje, gorske i jadranske i, ako još uvijek niste shvatili, naše su pravo blago. Krenimo u istraživanje.



Od impozantnijih nizinskih rijeka svakako trebate posjetiti Dravu na sjeveru Hrvatske, koja izvire u talijanskom Tirolu. Plovna je od ušća u Dunav do mjesta Čađavice. Odlučite li se na obilazak, upustite se na kanu ture i utaborite se uz rijeku, a možete čak i krstariti brodom, za što ćete morati posjetiti susjednu nam Mađarsku.

Na Dravi je smještena i najveća vodenica u Hrvatskoj, mlin-brod u Osijeku. Boravite li u Međimurju, svakako posjetite Marinu Prelog s koje se pružaju iznimni prizori na rijeku, a ako ste avanturističkog duha, ohrabrite se na vožnju motornim zmajem i fotografirajte prekrasne prizore Regionalnog parka Mura – Drava. Ljubitelji biciklizma također će u Međimurju doći na svoje jer se u neposrednoj blizini rijeke u Prelogu nalaze brojne biciklističke staze.

Dunav je druga po dužini europska rijeka koja izvire u Njemačkoj. U Hrvatsku ulazi u mjestu Batina, a od nje se opraštamo kraj Iloka. Krenite na krstarenje i zapjevajte "Na lijepom plavom Dunavu" i s riječne strane upoznajte Bezdan, Erdut, Aljmaš, Ilok i Vukovar. Uz Dunav možete i biciklirati, voziti se kanuima, čamcima, pedalinama i promatrati brojne pejzaže, a stalni rukavac Dunavac izvrsno je mjesto za različite oblike rekreacije.



Vožnjom turističkim brodom "Danubius" možete uživati čak i u luksuzu i panoramskom razgledavanju, a brodić prolazi i ispod mosta, što će vam dodatno začiniti ovo opuštajuće iskustvo. Ljubitelji biciklizma mogu iskušati biciklističku rutu Dunav koja povezuje Vukovar i Ilok. Tu ćete se dobro i najesti pa vam preporučujemo da svakako probate neka riblja jela poput fiš paprikaša i smuđa.

Mrežnica, rijeka na kojoj su kanui, kajaci i ostale varijante čamaca već najbolji prijatelji njenim stalnim životinjskim stanovnicima, izvire kod Slunja i ulijeva se u Koranu kod Karlovca. Jedna je od rijetkih rijeka iz koje možete popiti vodu, ali i uživati u vožnji lađama.

Za one odvažnijeg duha organizirani su izleti kanuom, splavarenje i rafting, no pazite, brinite o prirodi i u rafting se upuštajte samo u čamcima bez tvrdog dna. U suprotnom ćete narušiti biljni i životinjski svijet koji obitava u ovoj čistoj rijeci.



Uz Mrežnicu ćete uživati u brojnim vodenicama i mlinovima, sedrenim slapovima, a možete boraviti i u mnogobrojnim kampovima. Naša preporuka svakako je da posjetite kamp Slapić, u kojem se možete bez obaveze noćenja okupati, baciti dekicu na travu i uživati u glazbi koju svojim kretnjama proizvodi Mrežnica. Tu ćete svakako isprobati i ribu, a možete i povesti ljubimce.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju