Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Hotelu Zonar, u Zagrebu, najavljen je Spartan World Championship Hvar, Hrvatska koji će se održati od 10. do 13. listopada 2024. godine na otoku Hvaru, u gradu Hvaru. Svjetsko prvenstvo u Spartan utrkama bit će jedan od najvećih sportskih događaja koji će se održati u Hrvatskoj i regiji, na kojem će nastupiti više od tri tisuće natjecatelja.

U četvrtak, 10. listopada 2024., uz paradu nacija i svečano otvorenje događaja, započet će četverodnevni spektakl u kojem će se sportaši odmjeriti u tri različite discipline - utrkama s preprekama na 100 metara, pet kilometara i deset kilometara.

Iako će svakom od natjecatelja najveća motivacija biti želja da se okite titulom svjetskoga prvaka, važno je napomenuti da je osiguran i izdašan nagradni fond u visini od sto tisuća eura, što je najveći nagradni fond u povijesti svjetskih prvenstava Spartan. Posebno uzbuđenje svakako donosi disciplina 100 metara s preprekama, koja će, upravo zbog dinamičnog i televizičnog karaktera, biti dio Olimpijskih igara u Los Angelesu 2028.

Spartan World Championship Hvar, hrvatska privući će međunarodne sportaše i ljubitelje avantura, stvarajući efekt koji će koristiti različitim sektorima, od ugostiteljstva do lokalnih poduzeća, potvrđujući status Hrvatske kao vodeće globalne sportske destinacije.

Valent Sinković, proslavljeni hrvatski olimpijac i jedan od najvećih sportaša-promotora Hrvatske, smatra da će upravo svjetsko prvenstvo na Hvaru uvelike dopridonijeti promociji naše zemlje: "Oduševljen sam što će se Svjetsko prvenstvo u Spartan utrkama održati na Hvaru i mislim da će ovaj događaj zaista staviti Hrvatsku na kartu kao vrhunsku destinaciju za ekstremne sportove. Smatram da će ovo natjecanje biti fantastična prilika za promociju naše zemlje diljem svijeta.“

Spartan World Championship Hvar Spartan World Championship Hvar (Foto: PR)

CEO Spartana, Joe De Sena, ističe zadovoljstvo činjenicom da, uz Spartan Race u Svetoj Nedelji i Spartan Trail u Dubrovniku, Spartan World Championship također dolazi u Hrvatsku: "Spartan World Championship Hvar vjerojatno je i najvažniji događaj u Spartanovom globalnom kalendaru događaja u 2024. godini. Lokacija na kojoj će se održati, grad Hvar, oduševljava me svojom spektakularnom ljepotom i jedinstvenim okruženjem. Vjerujem da će se na Hvaru odigrati jedan od najboljih Spartan događaja ikada. More, blaga klima i nevjerojatna gostoljubivost ljudi u Hrvatskoj predstavljat će nezaboravno iskustvo za sve natjecatelje događaja što je meni kao vlasniku brenda iznimno bitno. Ovaj događaj predstavlja vrhunac našeg rada i predanosti te ga s nestrpljenjem očekujemo."

Održavanje svjetskog prvenstva u Spartan utrkama na Hvaru planirano je za 2024., 2025. i 2026., dok je za tekuću godinu Vlada Republike Hrvatske odobrila sufinanciranje projekta u iznosu od 1,5 milijun Eura, što pokriva značajan dio ukupnog troška održavanja događaja od gotovo 3 milijuna Eura. Lanac hotela Sunčani Hvar i Carwiz jedni su od prvih komercijalnih sponzora koji su prepoznali značaj i vrijednost događaja, a upravo uz njihovu podršku realizacija svjetskog prvenstva bit će na vrhunskoj razini.

Ulaz na događaj bit će besplatan za gledatelje, dok će oni koji su željni biti dijelom spektakla imati priliku postati volonteri događaja ili se prijaviti za natjecanja u amaterskim natjecanjima i disciplinama.
Vidimo se u listopadu na Hvaru!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju