Manifestacija Križevačko veliko spravišče svoje je ime dobila u znak sjećanja na legendu o "pomirbi" kalničkih šljivara i križevačkih purgera, te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.

Oživljena povijest 

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe podsjeća se na nastanak Križevačkih štatuta, gradom voze kočije i defiliraju povorke, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela – pomirba započinje u petak dok u nedjelju nakon svadbe dolazi do problema i ponovne svađe. Ovo je najveća interaktivna predstava na otvorenom u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Trodnevni program

Brojna događanja odvijat će se na 21 lokaciji u gradu. S prozora Glazbene škole čut će se pjesme, a zabavu i smijeh osigurat će akrobati i klauni. Sve započinje u petak 7. lipnja kada će u 20 i 30 sati krenuti velika svečana povorka kroz grad, a nakon dolaska do glavne pozornice na Strossmayerovom trgu kreće predstava pomirbe. U iščekivanju koncerta Urbana&4, posjetitelji mogu posjetiti Pivišče, promatrati noćno nebo i vatromet, pa se zagrijati uz ritmove elektronske glazbe RESET.

Križevačko veliko spravišče Križevačko veliko spravišče (Foto: PR)

Subotnje jutro, 8. lipnja, rezervirano je za dječje programe – od radionica i edukacija o prometu i zdravlju, do dječje spraviščijade znanosti i kulture i POOHfesta, svatko će pronaći nešto za sebe. Svima već rastu zazubice jer od 13 sati svi će imati prilike kušati svatkovskog vola od 600 kg koji će se na ražnju peći 14 sati. Nadamo se i da će biti malo vjetra jer će K.U.F.E.R. održati zmajarsku radionicu i prezentaciju letećih zmajeva, a nakon njih izvest će leteći cirkus kabare i žonglerski show. Večer će započeti predstavljanjem povijesnih postrojbi i pucanjem iz topa te svadbenom povorkom, nakon kojih iskusite večer vina i čvaraka, a zatim krenite na warm up party kako bi dočekali koncert Gazdi i Vojka V.

Križevačko veliko spravišče - 1 Križevačko veliko spravišče - 1 (Foto: PR)

Tko neće feštati do jutra, u nedjelju 9. lipnja prijepodne kreću keramičarske radionice i prikaz običaja umivanja. No ni u nedjelju nećete ostati gladni jer lovci kuhaju nekaj finoga. Kaj?! – Dođite i provjerite. Na Sajmu vinila pronađite ploču omiljenog banda pa se nakon zasladite štruklima mjesnih odbora i gradskih četvrti Križevaca i gvercom. Ples, cirkus i vatreni tango uvertira su u proglašenje pobjednika natjecanja za najljepši štand Spravišča, a potom i predstavu Ponovno svađa, u kojoj ćemo saznati hoće li se purgeri i šljivari pomiriti ili ponovno još jače posvaditi. Ovogodišnje izdanje Spravišča završit će uz hitove legendarnog Gibonnija.

I još...

Posjetitelje svakodnevno očekuje Sajam obrta, zanata, rukotvorina i domaćih proizvoda, Medni kutak, izložba "Oj djevojko evo ti svatova" te "edukacija s nogu" Znate kaj je bilikum?, djeca će se zabavljati u lunaparku, a ako ogladnite čekaju vas brojni štandovi sa tradicionalnim križevačkim štruklima i brojnim delicijama ovog kraja.

Cijelu legendu o Spravišču pročitajte ovdje, program manifestacije pronađite na ovom linku, a novosti pratite na Facebooku i
Instagramu.

Organizatori manifestacije su Grad Križevci i Turistička zajednica Grada Križevaca, a pokrovitelji manifestacije su: Carlsberg Croatia d.o.o. brand PAN pivo, Dentalna poliklinika Medikadent, Radnik d.d., Erste Bank, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., TehnoDiv servis, KTC d.d., Trgo agencija d.o.o., Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., Komunalno poduzeće Križevci d.o.o., Sound Guardian i Frizerski salon "Suzana".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju