Istra krije brojne zanimljivosti koje kriju tajne o uzbudljivoj prošlosti, a jedna od njih je i kamenolom Montraker koji ćete pronaći ispred starogradske jezgre Vrsara. Iz slikovitog vrsarskog kamenoloma kamen se slao i u Italiju, Europu i svijet. Između ostalog, taj vrhunski materijal koristio se i za izgradnju građevina u Veneciji koje su uljepšale vizuru grada, a posjetitelji im se i dan danas dive. U vrsarskim kamenolomima lomio se kamen još od rimskih vremena pa do naših dana.

Inspiracija umjetnika 

I samo pogled na napuštene litice Montrakera otkriva da se radi o nesvakidašnjoj lokaciji, a koliko je posebna potvrdio je svojedobno i poznati hrvatski slikar, Edo Murtić. Montraker je bio omiljen Murtićev motiv, mjesto koje je često obilazio i promatrao iz svojega vrsarskog ateljea. Povijest slikovitog kamenoloma seže u prapovijesno doba, a danas je to mjesto nadahnjujući ambijent za održavanje različitih manifestacija i događanja.

Montraker - 1 Montraker - 1 (Foto: Sebastijan Skoko)

Festival u kamenolomu 

Jedno od njih je trodnevni Terra Divina Festival na kojem će od 19. do 21. srpnja nastupiti umjetnici iz cijelog svijeta i pripremiti spektakl povezivanja s prirodom kroz pulsirajuće ritmove i meditacijsku glazbu. Headliner eventa je DJ i producent iz Sankt Peterburga Zuma Dionys, a pod zvjezdanim nebom plesat će se u društvu mnogih renomiranih umjetnika iz cijelog svijeta.

Program je zamišljen tako da publika već od jutra može uživati u laganim glazbenim ritmovima. U popodnevnim satima kreće zagrijavanje na Market stageu u sklopu Boho marketa, a spektakl počinje navečer na Main stageu te traje do duboko u noć. Svako jutro započet će jogom na plaži, nakon koje slijede najrazličitije kreativne radionice. Više o izvođačima i programu provjerite na stranicama festivala, a ovdje možete kupiti ulaznice.

Dalmatinski otočić koji turisti teško pronalaze: "Malo misto" nezagađeno plastikom, neonom i jeftinim štandovima Otok Kaprije - 6 Otok Kaprije - 5 Otok Kaprije - 4 +5 Otok Kaprije - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju