1. Dvorac Eilean Donan

Najfotografiraniji dvorac Škotske potječe iz 6. stoljeća, a ime je dobio prema keltskom svecu koji je ovdje pogubljen. Prekrasan dvorac u potpunosti je obnovljen i glavna je atrakcija zapadnog dijela Škotskog visočja, odnosno malog otočića na kojem se nalazi. U njemu su snimljeni brojni poznati filmovi: sve od Highlandera do Svijet nije dovoljan iz Bondovog serijala.

2. Dvorac Glamis

U dvorcu kraljevskih intriga rođena je princeza Margareta, odrasla kraljica Elizabeta II, ali i pogubljen škotski kralj Malcom. Okružen zapanjujućim zelenilom u istoimenom selu u pokrajini Angus, on je već šest stoljeća dom za plemićke loze Strathmore i Kinghorn. Zaintesirani turisti mogu razgledati njegove veličanstvene vrtove, kao i spektakularnu unutrašnjost pod turističkim vodstvom.

3. Dvorac Edinburgh

Ovaj je dvorac jedan od rijetkih škotskih zdanja koji je smješten u većem urbanom središtu – Edinburghu. Odličan je primjer škotske arhitekture, ideologije, i vojne važnosti kroz povijest. Izgrađen je visoko na ostacima ugaslog vulkana kako bi bio vidljiv kilometrima iz svih smjerova i tako neprijatelje odagnao od eventualnih napada.

4. Dvorac Stirling
Želite li provjeriti kako su nekoć živjeli kraljevi, uputit ćete se u ovaj dvorac u mjestu Steriling u središnjem dijelu Škotske. Do 16. stoljeća on se smatrao umjetničkim središtem, ali je bio i dom brojnih škotskih kraljeva. Poznat je kao mjesto u kojem je pjesnik Robert Burns pisao svoje stihove, ali i na kojem je okrunjena škotska kraljica Marija I.

5. Dvorac Inveraray
Na zapadnoj škotskoj obali u pokrajini Argyll prostire se grandiozan dvorac Inveraray koji se smatra domom Vojvode od Argylla. Dio ovog dvorca neogotičke arhitekture iz 18. stoljeća djelomično je otvoren za javnost od travnja do listopada. Njegova ljepota odlična je podloga za snimanje povijesnih serija i drama, poput popularnog tv hita Downton Abbey.

6. Dvorac Balmoral
Vjerovali ili ne, ali ovo zdanje u Aberdeenshireu isprva je bila lovačka lođa kralja Roberta II., koja je s vremenom rasla i širila se. Danas se ne smatra tipičnim dvorcem, već posjedom sa snažnim baroknim arhitekturnim stilom. U njemu odmara dobar dio britanske kraljevske obitelji, pa turisti smiju obići samo dio koji je otvoren za javnost.

7. Dvorac Dunnottar
Ako vas prizor na ovaj dvorac neće baciti u 'nesvjest', onda ne znamo što hoće. S moćnim položajem na vrhu litice što se prostire nad sjeveroistočnom obalom Škotske, Dunnattar osvaja velik broj turista svake godine. Riječ je zapravo o srednjevjekovnoj ruševnoj utvrdi, do koje vodi velik broj stepenica, pa se valja 'naoružati' dobrom formom i strpljenjem kako bi došli do njega.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju