Još jedna od balkanskih zemalja koja obiluje prirodnim ljepotama i čudima koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako nema izlaz na more, ima prekrasne planine, rijeke te razne druge zanimljivosti, a mi smo iz bogatstva njezinih najpoznatijih i najzanimljivijih lokacija (jedva) izdvojili pet.

1. Beograd

Ritam i tempo Beograda omogućit će vam da shvatite urbani način života u Srbiji. Najveći je i glavni grad Srbije te se nalazi na ušću rijeke Save u Dunav. Podijeljen je rijekom Savom na stari i novi dio, a vrijedi posjetiti i mjesto gdje se rijeka Sava ulijeva u Dunav jer se ono nalazi u centru grada. Preporučujemo i šetnju Zemunom, dijelom Beograda koji je poznat po opuštenoj atmosferi, zelenilu, otoku na Dunavu Veliko ratno ostrvo, brdu Gardoš na koje se vrijedi popeti te opuštenoj atmosferi u kafićima kraj rijeke Dunav.

2. Golubački grad

Golubački grad ili Golubac jedna je od najpoznatijih srbijanskih znamenitosti. Riječ je o srednjovjekovnoj tvrđavi, spomeniku kulture koji se nalazi u prekrasnom Nacionalnom parku Đerdap. Smještena je na visokim liticama te se sastoji od tri dijela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada. Ova zanimljiva tvrđava spominje se u nekoliko legendi, a više o njezinoj povijesti možete pronaći u Centru za posjetitelje u sklopu Golubačkog grada. Tvrđava će nakon duže renovacije biti otvorena u ožujku ili travnju 2019.

3. Nacionalni park Kopaonik

U središnjem dijelu Srbije, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, nalazi se Kopaonik, koji je 1981. zbog svojih prirodnih vrijednosti proglašen nacionalnim parkom. Najviši je vrh parka Pančićev vrh sa 2017 metara, a njegove ljepote posebno krase duboka riječna korita. Kopaonik je veliki planinski lanac i glavna aktivnost u ovom parku jest skijanje, pa svi zaljubljenici u ovaj sport mogu svoja umijeća iskušati ili naučiti u ski resortu koji ima staze i za početnike i za one iskusnije.

Kopaonik Kopaonik (Foto: Getty Images)

4. Crkva Ružica

Jedna od najljepših crkava u Srbiji jest crkva Ružica, koja je dio beogradske tvrđave Kalemegdan, što ju čini jednom od najstarijih beogradskih crkava iako se ne zna točno kada je nastala ni tko ju je napravio. Poznato je samo da je imala vrlo bujnu povijest, a posebnost i prepoznatljivost daje joj izgled za koji je zaslužna činjenica da je obrasla u biljke puzavice i ruže.

5. Leskovac

U jednom od većih srbijanskih gradova, smještenom u Jablaničkom upravnom okrugu u južnoj Srbiji, morate potražiti leskovački roštilj. Na godišnjoj Leskovačkoj roštiljijadi, koja se obično održava u kolovozu, skupi se poprilično velik broj ljudi koji od ovog festivala čini najveći i najposjećeniji festival roštilja u jugoistočnoj Europi. Traje više dana i okupi brojne domaće i inozemne posjetitelje, a sve s ciljem da uživaju u mesu s roštilja u svim oblicima.

Ovo su samo neki od dragulja Srbije koje vrijedi istražiti, a nadamo se da ćemo uskoro otkriti i druge.  

Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži polaganje ekološke zakletve Palau Palau Palau +0 Palau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju