Dobar kus manifestacija je kojom se 15 godina gastronomija grada Hvara i okolnih mjesta za sv. Prošpera (10. svibnja) slaže na pjate. Prigoda je i da se kušaju vrhunska vina, okupi svijet, te ukaže gostoprimstvo putnicima svijeta koje će ih uz ostalo što otok nudi, vraćati Hvaru.

Stoga su i ove godine Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika Hvara, te dobri duh tamošnje gastronomije Petar Hure, voditelj Sekcije ugostitelja pri udruženju, odlučili okupiti svoje prijatelje kuhare, ugostitelje te vinare otoka (Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Benevutti, Radovan), slavonske goste Krauthaker i Kutjevo, također iz grada koji slavi sv. Prošpera, kao i predstaviti vinariju Cuj te Tartufe Natura iz Istre da se priča ne svede samo na otočane. Cilj te gastronomske izložbe je da ugostitelji s onim najboljim što imaju dođu u Arsenal, središte kulturnog i društvenog života grada Hvara te se povežu s vinarima.

Hvar - 1 Hvar - 1 (Foto: Unsplash)

Bacchus

S vrata Arsenala tog petka dočekivao je goste ogromnom tećom Marin Jeličić, glavni kuhar i sin vlasnika restorana s Palmižane koji nosi ime po bogu vina – Bacchusu. Tamo se jede po starinski, a domaćini putnicima poručuju da ih čekaju "u zagrljaju prirode, mirisu mora i šapatu masline".

"Držimo domaću spizu, tradicionalna hvarska mesna i riblja jela poput gregade i buzare, nismo do moderne kuhinje. Klasičnu otočku kuhinju smo odabrali kao svoju gastronomsku priču i dobro se nadopunjujemo s ostalima na Palmižani jer smo poprilično svi različiti. Tako i gosti imaju izbor doživjeti različite kužine na ovako malom otočiću kao što je Sv. Klement.

Namirnice su nam domaće, kao što je i ova buzara od škampi i raznih školjaka koju smo donijeli na Dobar kus. Radimo je isključivo na bijelo, nema vrhnja ili rajčice. Tu je samo stara i provjerena klasika: češnjak, petrusimul (peršin), bijelo vino, voda i ono što nam da more", ispričao je Jeličić iz Bacchusa.

Dobar kus Dobar kus (Foto: Jakša Kuzmičić)

Meneghello

S Palmižane na otočiću Sv. Klement stigao je u Arsenal za sv. Prošpera i tim iz Meneghella, restorana i art resorta otvorenog 1906. godine. Mjesto je gdje se prepliću prekrasna priroda, dobra spiza i umjetnost, a sve u jedno povezala je vlasnica i kolekcionarka umjetnina Dagmar Meneghello koja je poodavno ovo mjesto i upisala u svjetske gastronomske vodiče.

"Više od stoljeće ovog restorana jamči uvijek dobru hranu, a još kad pridodate prekrasan ambijent uz more, jasno je da je dolazak nama poseban doživljaj koji ostaje u sjećanju. S Palmižane na ovu manifestaciju donijeli smo naš crni rižot i kolač od rogača koji je originalni recept obitelji.

To su jaki i drugačiji okusi koje smo ovdje došli predstaviti i time dati svoj obol očuvanju tradicionalne otočke hrane" – istaknuo je Dario Pohižek, kuhar iz Meneghella.

Dobar kus Dobar kus (Foto: Gastrobajter)

Zbondini

Iz Velog Grablja, sela udaljenog desetak kilometara od grada Hvara stigla je i konoba Zbondini. 

"Roditelji su uvijek imali želju u obiteljskoj kući u Velom Grablju otvoriti restoran po svom guštu, a mi djeca smo to zdušno podržali i s njima realizirali. Kod odabira imena za konobu složili smo se da to bude obiteljski nadimak - Zbondini. Zbonde na dijalektu znači sa strane s obzirom na to da je u selu crkva bila centar, a naša stara kuća je na suprotnoj strani. Pretvorili smo je u autentičnu dalmatinsku konobu 2015. godine - ispričala je Marija koja konobu vodi sa svojim suprugom Cvjetkom.

Jelovnik im je tradicionalni dalmatinski, hvarski, grobajski. Trude se posluživati sve "po domaću", a u ponudi su im peka, pašticada, bakalar na brujet, tripice, gregada, domaće tjestenine, njoki i kruh...

"Od slatkog bismo izdvojili kolač koji je naša receptura, a nazvali smo ga Grobajski suhi koloč. Predstavili smo ga uz pašticadu, plate pršuta i sira. Imamo u ponudi i rolade punjene plodovima koji se mogu pronaći u selu kao što su bademi i smokve od kojih radimo svoj džem.

Također kada se spomene Velo Grablje, svakome tko je za njega čuo prva asocijacija će biti i selo levande, pa u sezoni imamo i cheesecake od levande" - dodala je Marija Tresić.

Hvar - 2 Hvar - 2 (Foto: Unsplash)

Dva ribara

Restoran Dva ribara otvorio je Luka, 1970. godine na hvarskoj rivi, a danas ga drži unuk, također Luka. Predstavili su se s roladom od mladog sira i špinatom koji raste u obiteljskom polju.

"Priča s restoranom je započela kad su moj djed Luka i njegov brat Antun odlučili ono što ulove i spremati za goste. Iz obiteljskog polja stizalo je povrće, domaća vina i med, a svu je spizu tada spremala baka Marica. Restoran je bio i ostao obiteljska priča koju sam nastavio. Želite li osjetiti autohtone mediteranske okuse onda su Dva Ribara mjesto za vas" – kazao je Novak.

Mizarola

Mizarola je jedna od rijetkih koja radi cijelu godinu u Hvaru, a imaju sjajan omjer cijene i kvalitete. Na Dobrom kusu vlasnik Marino Radojković predstavio je starinsko jelo "na žlicu"; makarune s hvarskim bobom i šparogama. 

Bonaca

Bonaca je oduševila posjetitelje sa sipom i hvarskim bobom, purom s crnilom sipe i ružmarinom te kolačem od rogača i džema divljih naranči.

"Bonaca je mediteranski restoran obitelji Bonković otvoren 1971. godine, a nalazimo se na rivi u blizini Carpe Diema. Bonaca je mjesto gdje se puno toga može naučiti o dalmatinskoj kuhinji, pogotovo kuhari poput mene koji žive svoj posao", ispričao je mladi Osječanin Kristijan Varžić.

Appetit

Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu.
"Modernu ga Smatram da hvarski restorani ponajprije trebaju se držati ribe na svojim jelovnicima, a ovom manifestacijom možemo pokazati svoj stil kuhanja i doprinijeti promociji Hvara kao destinacije " - rekla je Mia Visković, voditeljica restorana Appetit.

Palača Paladini

Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice grada Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća. Gosti sjede u vrtu sa stablima gorkih naranči od kojih se u restoranu prave likeri i marmelade, a za ovu prigodu pripremili su linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

Odos

Restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine s gamberima i tartufima.

"Mi smo novotvoreni restoran u staroj povijesnoj jezgri, a poslužili smo i vrhunski domaći pršut iz Pakoštana Bartula Kurtova, hvarski ovčji, kozji sir s tartufima i kvalitetni kravlji sir. Ovo je mediteranska priča s internacionalnim utjecajima, a ime restorana veže se za stare stanovnike Hvara - Grke" – kazala je vlasnica Đurđica Mihovilčević. 

Hvar - 3 Hvar - 3 (Foto: Unsplash)

Garip

Hvarski Garip jedina je slastičarnica koja se predstavila na Dobrom kusu. Obiteljski je to obrt koji je otvorio djed Garip 1963. godine, a danas posao vodi unuk koji se, dakako, zove po djedu, slastičaru starog kova.

"Godinama smo se bazirali na starinskim kolačima kao što su domaće štrudle, krempite, baklave, a sada radimo i bombonijere, moderne torte i slastice. Iako nam dolazi puno turista, naša su najveća vrijednost domaći gosti, a posebice jer puno djece iz Hvara po prvi put u životu proba sladoled kod nas i to uvijek upamte.

Poznati smo i po svom domaćem lisnatom tijestu koje radimo po istoj recepturi moga djeda od otvaranja radnje" – kazao je Garip Rušidović.

Stigli su i kulinarski suci i chefovi ŠKMER-a kako bi ocijenili kamo je stigla hvarska gastronomija koja je neodvojiva od otoka. Od malobrojnih hvarskih srednjoškolaca koji uče za kuhare složili su tri tima i dali im priliku da se zaigraju s tradicijskim jelima, dobiju medalje i poticaj da ostanu u svom poslu i raditi na otoku.

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju