• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

10 mjesta na Hvaru gdje se gušta u odličnoj domaćoj kuhinji

Na Dobrom kusu, fešti od otočne kuhinje Hvara predstavili su se restorani i konobe koji njeguju tradicionalnu kuhinju i izvorne namirnice...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.05.2019 15:13 komentari
viber Created with Sketch.
Hvar - 5
Hvar - 5 (Foto:Unsplash)

Galerija Hvar - 4 4 Hvar - 3 4 Hvar - 2 4 Hvar - 1 4

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Zapečena tjestenina s kobasicama Tjedni jelovnik 7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće

Dobar kus manifestacija je kojom se 15 godina gastronomija grada Hvara i okolnih mjesta za sv. Prošpera (10. svibnja) slaže na pjate. Prigoda je i da se kušaju vrhunska vina, okupi svijet, te ukaže gostoprimstvo putnicima svijeta koje će ih uz ostalo što otok nudi, vraćati Hvaru.

Stoga su i ove godine Katica Vučetić, predsjednica Udruženja obrtnika Hvara, te dobri duh tamošnje gastronomije Petar Hure, voditelj Sekcije ugostitelja pri udruženju, odlučili okupiti svoje prijatelje kuhare, ugostitelje te vinare otoka (Tomić, Plenković, Duboković, Plančić, Vujnović, Marijan, Carić, Benevutti, Radovan), slavonske goste Krauthaker i Kutjevo, također iz grada koji slavi sv. Prošpera, kao i predstaviti vinariju Cuj te Tartufe Natura iz Istre da se priča ne svede samo na otočane. Cilj te gastronomske izložbe je da ugostitelji s onim najboljim što imaju dođu u Arsenal, središte kulturnog i društvenog života grada Hvara te se povežu s vinarima.

Hvar - 1 Hvar - 1 (Foto: Unsplash)

Bacchus

S vrata Arsenala tog petka dočekivao je goste ogromnom tećom Marin Jeličić, glavni kuhar i sin vlasnika restorana s Palmižane koji nosi ime po bogu vina – Bacchusu. Tamo se jede po starinski, a domaćini putnicima poručuju da ih čekaju "u zagrljaju prirode, mirisu mora i šapatu masline".

"Držimo domaću spizu, tradicionalna hvarska mesna i riblja jela poput gregade i buzare, nismo do moderne kuhinje. Klasičnu otočku kuhinju smo odabrali kao svoju gastronomsku priču i dobro se nadopunjujemo s ostalima na Palmižani jer smo poprilično svi različiti. Tako i gosti imaju izbor doživjeti različite kužine na ovako malom otočiću kao što je Sv. Klement.

Namirnice su nam domaće, kao što je i ova buzara od škampi i raznih školjaka koju smo donijeli na Dobar kus. Radimo je isključivo na bijelo, nema vrhnja ili rajčice. Tu je samo stara i provjerena klasika: češnjak, petrusimul (peršin), bijelo vino, voda i ono što nam da more", ispričao je Jeličić iz Bacchusa.

Dobar kus Dobar kus (Foto: Jakša Kuzmičić)

Meneghello

S Palmižane na otočiću Sv. Klement stigao je u Arsenal za sv. Prošpera i tim iz Meneghella, restorana i art resorta otvorenog 1906. godine. Mjesto je gdje se prepliću prekrasna priroda, dobra spiza i umjetnost, a sve u jedno povezala je vlasnica i kolekcionarka umjetnina Dagmar Meneghello koja je poodavno ovo mjesto i upisala u svjetske gastronomske vodiče.

"Više od stoljeće ovog restorana jamči uvijek dobru hranu, a još kad pridodate prekrasan ambijent uz more, jasno je da je dolazak nama poseban doživljaj koji ostaje u sjećanju. S Palmižane na ovu manifestaciju donijeli smo naš crni rižot i kolač od rogača koji je originalni recept obitelji.

To su jaki i drugačiji okusi koje smo ovdje došli predstaviti i time dati svoj obol očuvanju tradicionalne otočke hrane" – istaknuo je Dario Pohižek, kuhar iz Meneghella.

Dobar kus Dobar kus (Foto: Gastrobajter)

Zbondini

Iz Velog Grablja, sela udaljenog desetak kilometara od grada Hvara stigla je i konoba Zbondini. 

"Roditelji su uvijek imali želju u obiteljskoj kući u Velom Grablju otvoriti restoran po svom guštu, a mi djeca smo to zdušno podržali i s njima realizirali. Kod odabira imena za konobu složili smo se da to bude obiteljski nadimak - Zbondini. Zbonde na dijalektu znači sa strane s obzirom na to da je u selu crkva bila centar, a naša stara kuća je na suprotnoj strani. Pretvorili smo je u autentičnu dalmatinsku konobu 2015. godine - ispričala je Marija koja konobu vodi sa svojim suprugom Cvjetkom.

Jelovnik im je tradicionalni dalmatinski, hvarski, grobajski. Trude se posluživati sve "po domaću", a u ponudi su im peka, pašticada, bakalar na brujet, tripice, gregada, domaće tjestenine, njoki i kruh...

"Od slatkog bismo izdvojili kolač koji je naša receptura, a nazvali smo ga Grobajski suhi koloč. Predstavili smo ga uz pašticadu, plate pršuta i sira. Imamo u ponudi i rolade punjene plodovima koji se mogu pronaći u selu kao što su bademi i smokve od kojih radimo svoj džem.

Također kada se spomene Velo Grablje, svakome tko je za njega čuo prva asocijacija će biti i selo levande, pa u sezoni imamo i cheesecake od levande" - dodala je Marija Tresić.

Hvar - 2 Hvar - 2 (Foto: Unsplash)

Dva ribara

Restoran Dva ribara otvorio je Luka, 1970. godine na hvarskoj rivi, a danas ga drži unuk, također Luka. Predstavili su se s roladom od mladog sira i špinatom koji raste u obiteljskom polju.

"Priča s restoranom je započela kad su moj djed Luka i njegov brat Antun odlučili ono što ulove i spremati za goste. Iz obiteljskog polja stizalo je povrće, domaća vina i med, a svu je spizu tada spremala baka Marica. Restoran je bio i ostao obiteljska priča koju sam nastavio. Želite li osjetiti autohtone mediteranske okuse onda su Dva Ribara mjesto za vas" – kazao je Novak.

Mizarola

Mizarola je jedna od rijetkih koja radi cijelu godinu u Hvaru, a imaju sjajan omjer cijene i kvalitete. Na Dobrom kusu vlasnik Marino Radojković predstavio je starinsko jelo "na žlicu"; makarune s hvarskim bobom i šparogama. 

Bonaca

Bonaca je oduševila posjetitelje sa sipom i hvarskim bobom, purom s crnilom sipe i ružmarinom te kolačem od rogača i džema divljih naranči.

"Bonaca je mediteranski restoran obitelji Bonković otvoren 1971. godine, a nalazimo se na rivi u blizini Carpe Diema. Bonaca je mjesto gdje se puno toga može naučiti o dalmatinskoj kuhinji, pogotovo kuhari poput mene koji žive svoj posao", ispričao je mladi Osječanin Kristijan Varžić.

Appetit

Appetit je skuhao rižoto s plodovima mora i poslužio tiramisu.
"Modernu ga Smatram da hvarski restorani ponajprije trebaju se držati ribe na svojim jelovnicima, a ovom manifestacijom možemo pokazati svoj stil kuhanja i doprinijeti promociji Hvara kao destinacije " - rekla je Mia Visković, voditeljica restorana Appetit.

Palača Paladini

Tim Palače Paladini preko 50 godina ispisuje gastronomske stranice grada Hvara u staroj palači iz 15. stoljeća. Gosti sjede u vrtu sa stablima gorkih naranči od kojih se u restoranu prave likeri i marmelade, a za ovu prigodu pripremili su linguine s kozicama i vongolama te mramorni kolač s trešnjama.

Odos

Restoran Odos (grč. ulica) nudi suvremenu mediteransku gastronomiju s međunarodnim utjecajima, pa su im se na jelovniku Dobrog kusa našli tuna tartar na posteljici od povrća i s papirom od riže, kozice, mrkve i poriluk u tempuri te svježe fettuccine s gamberima i tartufima.

"Mi smo novotvoreni restoran u staroj povijesnoj jezgri, a poslužili smo i vrhunski domaći pršut iz Pakoštana Bartula Kurtova, hvarski ovčji, kozji sir s tartufima i kvalitetni kravlji sir. Ovo je mediteranska priča s internacionalnim utjecajima, a ime restorana veže se za stare stanovnike Hvara - Grke" – kazala je vlasnica Đurđica Mihovilčević. 

Hvar - 3 Hvar - 3 (Foto: Unsplash)

Garip

Hvarski Garip jedina je slastičarnica koja se predstavila na Dobrom kusu. Obiteljski je to obrt koji je otvorio djed Garip 1963. godine, a danas posao vodi unuk koji se, dakako, zove po djedu, slastičaru starog kova.

"Godinama smo se bazirali na starinskim kolačima kao što su domaće štrudle, krempite, baklave, a sada radimo i bombonijere, moderne torte i slastice. Iako nam dolazi puno turista, naša su najveća vrijednost domaći gosti, a posebice jer puno djece iz Hvara po prvi put u životu proba sladoled kod nas i to uvijek upamte.

Poznati smo i po svom domaćem lisnatom tijestu koje radimo po istoj recepturi moga djeda od otvaranja radnje" – kazao je Garip Rušidović.

Stigli su i kulinarski suci i chefovi ŠKMER-a kako bi ocijenili kamo je stigla hvarska gastronomija koja je neodvojiva od otoka. Od malobrojnih hvarskih srednjoškolaca koji uče za kuhare složili su tri tima i dali im priliku da se zaigraju s tradicijskim jelima, dobiju medalje i poticaj da ostanu u svom poslu i raditi na otoku.

Japodski otoci - 9 Putovanja Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu

  • #gdje sjesti
  • #hvar
  • #restorani
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Slava umjetnosti: Franc Jozef svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Prije 130 godina
Slava umjetnosti: Na današnji dan Franc Jozef je svečano otvorio HNK u Zagrebu - srebrnim čekićem
Slana pita od gljiva recept
Imamo recept!
Prefina pita s gljivama i pivom idealni je izbor za hladnu jesen, a može se napraviti i bez grama maslaca
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Na sjever!
Otkrijte tajne zelenog Međimurja: Vikend za pamćenje između Mure i Drave
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Drama u Bedekovčini: Jedna osoba ozlijeđena kod srednje škole, dignut helikopter
helikopterom prebačen u Zagreb
FOTO Strava u školi u Zagorju: Dječak uboden nožem, doznali smo detalje incidenta
Lovci morali prekinuti lov zbog velikog broja poskoka
OTKAZALI LOV
Šok u Dalmaciji! Lovci se zgrozili najezdom opasnih predatora: "Bili su kamuflirani, a jedan je visio..."
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Započele javne egzekucije u Gazi
Brutalna osveta
Hamas pogubio 30-ak Palestinaca: Na ulicama Gaze događaju se javna pogubljenja
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Lijes Halida Bešlića u grob je spustio njegov sin Dino
pretužan prizor
Halidov lijes u grob je spustio njegov sin Dino, suze nitko nije mogao suzdržati
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Godine donose izazove za tijelo
9 šokantnih promjena u tijelu nakon 50. godine koje većina ljudi ignorira
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
sport
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša iza njegovih leđa se radio transfer stoljeća!
kakva bomba!
Dok je Lamine Yamal gledao utakmicu hrvatskih trećeligaša, iza njegovih leđa radio se transfer stoljeća!
tv
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
KUMOVI
Kumovi: Iznenadila ju je pitanjem – na kojem programu ide sport?
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
Skrivena sudbina: Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
SKRIVENA SUDBINA
Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
putovanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Ovako su izgledali posljednji dani Halida Bešlića
''inzistirao je da...''
Ovako su izgledali posljednji Halidovi trenuci u bolnici: ''U samo tri dana potpuno je kolabirao...''
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi praktički se oprostili od šansi
Plantea - 12
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"

Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili

Plantea je zanimljiv hibrid koji spaja pržionicu specialty kave, kafić s posebnim kavama, čajevima i koktelima te vegetarijansku pizzeriju u istom prostoru na tri etaže i 436 kvadrata. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Glôd - 17 Hrana i piće
    Kašuni okusa

    Iz ljubavi prema otoku: Mala hvarska slastičarnica u kojoj uzbudljivi kolači ispisuju posvetu tradiciji

  • Posljednja večera Aktualno
    Nema reprize

    Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova

  • Plantea - 12 Hrana i piće
    "Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"

    Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close